Od Ronalda do Ronalda

Za nami je skoraj popoln prvi krog predtekmovanja na svetovnem prvenstvu (SP). Danes ga bosta sklenili tekmi v skupini H. Svoj ognjeni krst bo na največjem nogometnem dogodku dočakal tudi Koprčan Damir Skomina s slovensko sodniško ekipo, ki bo delila pravico na dvoboju med Kolumbijo in Japonsko. Pod črto pa lahko že povlečemo prve zaključke ali bolje rečeno ugotovitve, ki pa so v nogometu dnevno in še posebej v turnirskem sistemu izpostavljene spremembam. Favoriti so mundial v Rusiji začeli zadržano oziroma s skromno rezultatsko bero. Velika četverica (Brazilija, Argentina, Nemčija in Španija) je na štirih tekmah osvojile vsega tri točke, ni veliko manjkalo, pa bi spodrsnilo Francozom proti Avstraliji.

Po porazu Nemcev z Mehičani so se še okrepile domneve o prekletstvu svetovnih prvakov. Ob izkupičku branilcev lovorike v novem tisočletju jim velja pritrditi. Francija se je po naslovih svetovnega in evropskega prvaka leta 2002 morala brez zmage posloviti že po skupinskem delu. Enako usodo so leta 2010 v Južni Afriki doživeli Italijani. Izločilnih bojev pred štirimi leti niso videli niti Španci, ki so prej nanizali tri lovorike na največjih tekmovanjih. Izjema, ki potrjuje pravilo, je Brazilija. V Nemčiji se je leta 2006 prebila do četrtfinala, a z Ronaldinhom in Kakajem, ki sta bila takrat na vrhuncu forme, ter Ronaldom, Robertom Carlosom, Cafujem in druščino je bila še bolj favorizirana, kot so njihovi nasledniki v Rusiji, kjer so turnir odprli z remijem proti Švici.

Kdor je mislil, da bodo tekmeci pred nogometnimi velesilami položili orožje, že ko bodo na drugi strani uzrli Lionela Messija ali Neymarja, se je seveda krepko zmotil. Posamezniki oziroma mojstrske poteze lahko nagnejo tehtnico na stran favoriziranih reprezentanc, a hkrati velja tudi, da nogometno igro oziroma razplete še pogosteje krojijo napake. Tudi največji, ki lahko s širšim naborom nogometašev uveljavijo primerjalne prednosti v nadaljevanju turnirja, niso imuni na spodrsljaje. Po drugi strani uvodni dvoboji za favorite niso nič kaj preprosti. Tekmec na drugi strani je običajno svež in neobremenjen, s strnitvijo vrst in disciplinirano igro v obrambi ter hitrimi protinapadi pa lahko na odprtem prostoru spravi v škripce še tako dokazane posameznike.

Kot smo se še enkrat prepričali, zelo pomembno vlogo igrajo prekinitve, ki so v Rusiji botrovale kopici zadetkov na uvodnih tekmah - pa naj gre za podaje v kazenski prostor, mojstrsko izvedene proste strele ali enajstmetrovke. In še: v prvem krogu smo videli res nekaj krasnih zadetkov. O igralcu in tekmi, ki je najbolj zaznamovala uvodni krog SP, prav tako ni dvoma: Cristiano Ronaldo je s tremi zadetki evropske prvake Portugalce praktično sam popeljal do točke proti Španiji. Komaj čakamo nadaljevanje.


Preberite še


Najbolj brano