32,5 milijona od države

Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon bo v vlogi predsednika Razvojnega sveta Severne Primorske z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom v Ljubljani podpisal dodatek k dogovoru za razvoj regij za Goriško razvojno regijo. Trem velikim skupnim projektom se tako pridružujeta še dva medobčinska in sedem pomembnih lokalnih načrtov.

S kohezijskim denarjem bodo gradili tudi mrežo kolesarskih stez. Foto: Ambrož Sardoč
S kohezijskim denarjem bodo gradili tudi mrežo kolesarskih stez. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Osnovni dogovor so podpisali novembra lani in vključuje tri regijske projekte: vzpostavitev koridorja in modernizacija povezave četrte razvojne osi, regijska štipendijska shema in skupnostni center v Novi Gorici.

Dodatek k dogovoru obsega devet projektov, ki so skupaj vredni skoraj 42 milijonov evrov. Višina sofinanciranja države znaša 32,5 milijona iz sredstev evropske kohezijske politike.

Med devetimi projekti sta dva obsežnejša, ki povezujeta več občin. Prvi je gradnja kolesarskih povezav v občinah Idrija, Cerkno, Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Brda in Ajdovščina. Za projekt, katerega nosilec bo Direkcija RS za investicije (DRSI), je predvidenih približno 14,5 milijona kohezijskih sredstev. Drugi obsežnejši sklop je protipoplavna zaščita na reki Vipavi, v katerega je vključenih šest občin, čez katere teče reka. Vložili naj bi 6,7 milijona evrov.

Ob velikih pa bo država sofinancirala tudi niz manjših, lokalno pomembnih projektov. V Mestni občini Nova Gorica bodo s kohezijskim denarjem gradili Poslovno-ekonomsko cono Nova Gorica - Kromberk. Gre za tako imenovano cono Meblo II, za katero je občina pred kratkim odkupila zemljišče. Poleg tega bodo izvedli aktivnosti za zaščito potoka Koren in gradnjo že dolgo načrtovanega odvodnika v Sočo.

Poslovne cone bodo gradili tudi v Ajdovščini. Izboljšali in razširili pa bodo tudi vodooskrbni sistem Hubelj. V Brdih bo zaživela poslovna cona na Dobrovem, v Mirnu bodo dokončali kanalizacijsko omrežje. V občini Renče-Vogrsko bodo s kohezijskimi sredstvi rekonstruirali in dogradili vodovodni sitem Mrzlek.


Najbolj brano