Rogličev zmagoviti doskok v telemark

Primož Roglič si lepše popotnice pred Tourom ni mogel želeti. Včeraj je v velikem slogu slavil na 25. kolesarski dirki po Sloveniji: dobil je tako sobotno kraljevsko etapo kot včerajšnji sklepni kronometer, kjer je Idrijčan Jan Tratnik osvojil drugo mesto.

Primož Roglič (desno) je v soboto slekel zeleno majico najboljšega 
v skupnem seštevku Rigobertu Uranu. Foto: Bor Slana
Primož Roglič (desno) je v soboto slekel zeleno majico najboljšega v skupnem seštevku Rigobertu Uranu. Foto: Bor Slana

NOVO MESTO > Zmagi na etapnih preizkušnjah svetovne serije po Baskiji in Romandiji imata seveda večjo vrednost, a domače dirke zavzemajo prav pri vsakem kolesarju posebno mesto. To velja tudi za Primoža Rogliča, ki je drugič osvojil dirko po Sloveniji. Ko je leta 2015 prvič dobil skupni seštevek, je napovedal lepo kolesarsko kariero, a malokdo si je verjetno zamišljal, da bomo dobili tekmovalca, ki bo krojil razplet na najodmevnejših dirkah. Zdaj ni več dvoma, vprašanje je le, do kod sežejo kolesarske meje 29-letnega Zasavca, ki je svojo športno pot začel v smučarskih skokih. Z Rogličevo preobrazbo so vse bolj seznanjeni tudi spremljevalci kolesarskega utripa po svetu.

Odpeljal je dva kronometra

Na športno preteklost jih ob vsakem uspehu spomni tudi sam Roglič, ko na zmagovalnem odru uprizori doskok v telemark. Tako je bilo tudi včeraj na cilju dirke v Novem mestu, kjer je imel dvojni razlog za veselje. Najhitreje je odpeljal 21 kilometrov dolg kronometer od Trebnjega do Novega mesta in s tem tudi potrdil zmago v skupnem seštevku. “Ne bi si mogel zamisliti lepšega scenarija. Moram pa priznati, da je bilo kar težko po daljšem času spet presedlati na kolo za kronometer. Posebej v uvodnem delu sem začutil precej nasprotnega vetra, v nadaljevanju pa mi je šlo zelo dobro od nog. Res sem vesel, da sem letos z moštvom prišel na dirko po Sloveniji. Upam, da so tudi čudoviti gledalci, ki so spremljali dogajanje, uživali v kolesarskih predstavah,” je povedal Roglič, ki je lahko zelo zadovoljen z izkupičkom. Ravno tako njegova ekipa.

Špilak šesti v Švici

Dirko svetovne serije po Švici je dobil Avstralec Richie Porte (BMC). Lanski skupni zmagovalec Simon Špilak (Katjuša) je osvojil šesto mesto z zaostankom minute in 47 sekund. Jan Polanc, ki je bil viden tudi v nekaterih pobegih, je skupno osvojil 23. mesto, Kristijan Koren pa v vlogi pomočnika 88.

Lotto Jumbo je slavil na treh od petih etap letošnje dirke po Sloveniji. Nizozemec Dylan Groenewegen je ugnal konkurenco v sprinterskem razpletu druge etape, potem pa je pobudo prevzel Roglič, za katerega so prireditelji seveda prilagodili traso v drugem delu dirke. V petek sta se mu etapna zmaga in zelena majica, ki jo je oblekel na papirju najmočnejši tekmec, Kolumbijec Rigoberto Uran (Cannondale), izmuznili, v soboto pa se Roglič ni več pustil presenetiti. Pospešku na Volovjek ni mogel slediti nihče.

Lanski zmagovalec Rafal Majka (Bora) in še zlasti Uran sta se morala potruditi že, da sta do vrha držala ritem najmočnejše zasledovalne skupine. Pot do Rogličeve etapne zmage je bila odprta. Preostalih 20 kilometrov do cilja je odpeljal kot vožnjo na čas, kjer mu je le malokdo kos, na domačih cestah še toliko bolj. Slovenski uspeh je z drugim mestom v sobotni etapi dopolnil Matej Mohorič (Bahrain Merida), če pa temu dodamo še odlično predstavo in četrto mesto Tadeja Pogačarja (Gusto Xaurum), potem so imeli številni gledalci ob progi precej razlogov za zadovoljstvo.

Ura resnice

Podobno je bilo včeraj, ko je Slovenija imela dve močni orožji v kronometru. Ob Rogliču je bil posebej nabrušen Jan Tratnik (CCC Polkowice). Državni prvak v vožnji na čas si je sklepni kronometer debelo podčrtal. Viden dosežek si je obetal že v petkovi etapi, a se ob vzponu na Celjsko kočo noge niso odzvale, kot bi si želel. Vso pozornost je tako usmeril v včerajšnjo vožnjo na čas, pred katero je kratko, a pomenljivo sporočil: “Ura resnice”. Ni bila trpka. Še na vmesnem času je dihal za ovratnik Rogliču, naposled pa je z zaostankom 27 sekund osvojil drugo mesto.

“Prišel sem osvojiti etapo ali se po možnosti boriti za visoka mesta v skupnem seštevku. Žal ni šlo. Vsak dan sem bil zelo utrujen, imel sem visok srčni utrip, nisem se mogel regenerirati. Tudi vožnja na čas ni bila idealna, sem pa verjel vase in odmislil bolečino,” je povedal Tratnik, ki je za 50 sekund ugnal Urana. Kolumbijec se v vožnji na čas očitno ni pretirano naprezal. V skupnem seštevku je za Rogličem na drugem mestu zaostal minuto in 50 sekund. Tretji je bil Mohorič (+2.14), četrti pa Pogačar (2.16).


Najbolj brano