Uporabna elektrika

Najnovejša baterija je obljubljala več kot 400 kilometrov dosega. Med testom v skoraj polarnem mrazu smo v najslabšem primeru prišli do 180 kilometrov, kar je še vedno odličen rezultat.

Zoe je z najnovejšo baterijo najbolj konkretna konkurenca izpušnim plinom.
Zoe je z najnovejšo baterijo najbolj konkretna konkurenca izpušnim plinom. 

Če začnemo pri preglavicah, v najhujšem mrazu in snegu smo na postajališču Ravbarkomanda naleteli na zasneženo Petrolovo polnilnico, v vtičnici pa je bilo toliko ledu, da je bila neuporabna. Ker pri takšnem avtomobilu s skoraj prazno baterijo “kantica” ne pomaga, ga je mogla odvleči avtovleka. Nerodno. Sicer pa mali električar navdušuje s tiho in tudi dinamično vožnjo. Usnjena notranjost daje pridih elegance, odlično ozvočenje bose pa poskrbi za dodatno zvočno kuliso.

Najem baterije, izbira polnilnice ...

A večina kupcev takšne avtomobile želi zaradi ekologije, ničelnih emisij in prihranka pri gorivu. In vse se začne in konča pri polnjenju. Polnjenje na domačo vtičnico je sicer finančno ugodno, a traja preveč časa. Hitre polnilnice so sicer na voljo, a vas oberejo po minuti polnjenja. Rešitev je nakup domače hitre polnilnice, vendar tudi ta ni brezplačna. Drži, elektrika terja veliko kalkulacij.

Avtomobil v številkah

Motor: elektromotor 68 kW, izpust 0 g/km

Doseg: 180-300 km

Hitrost in pospešek: 135 km/h, 13,2 sekunde do 100 km/h

Cena osnovnega modela: 28.090 evrov

Cena testnega vozila: 21.109 evrov

Več podatkov: www.renault.si

Tu je še najem baterije. Po letnem obračunu kilometrov pri Renaultu zaračunajo mesečni obrok odkupa baterije. Za 7500 kilometrov letno zahtevajo 69 evrov mesečno, za 20.000 kilometrov in več letno pa 119. Kar ni zanemarljivo. Čez prst to pri povprečni porabi pomeni približno polovico stroška za gorivo na mesec.

Komu je namenjen?

Predvsem je namenjen vsem, ki jim je ekologija pri srcu in se radi vozijo v relativni tišini. Pri tem je bolje, če imajo garažo za zimske dni in prostor za polnilnico. Pa tudi ne preveč prtljage in sopotnikov.


Najbolj brano