Poljakom niso ostali dolžni

Slovenija je tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v 3x3 košarki potrdila status velesile, saj so Gašper Ovnik, Primož Finžgar, Anže Srebovt in Adin Kavgić, ki sicer nastopajo za ekipo Pirana, osvojili tretje mesto.

Tretji na svetu (z leve): Simon Finžgar, Anže Srebovt,  Gašper Ovnik 
in Edin Kavgić. Foto: Vir FB 3x3 Piran
Tretji na svetu (z leve): Simon Finžgar, Anže Srebovt, Gašper Ovnik in Edin Kavgić. Foto: Vir FB 3x3 Piran

MANILA > Piranski kvartet je na uvodu skupinskega dela klonil proti Poljakom, nato pa v kraju Bocaue, severno od filipinske prestolnice Manile, furiozno nadaljeval in si s ključno zmago nad Estonijo zagotovil uvrstitev v četrtfinale. Slovenci so odlično pričeli tudi izločilne boje, ko so z 21:15 premagali nevarno Ukrajino, nato pa se jim je ustavilo proti Nizozemcem, ki niso zaman povprečno najvišji Evropejci. V živčnem srečanju so si Nizozemci z izidom 21:16 zagotovili veliki finale proti Srbiji, ki skupaj s Slovenijo velja za velesilo ulične košarke. Slovenci niso imeli veliko časa za objokovanje usode, temveč so se morali hitro zbrati za nov obračun s Poljsko, pri kateri blesti naturalizirani Američan Michael Hicks. Kljub vsemu niti njegove vragolije niso zmedle Gašperja Ovnika, Primoža Finžgarja, Anžeta Srebovta ter Adina Kavgića, ki so slavili z 21:16 in si pred delirično množico - ogromna Philippine Arena sprejme kar 55.000 gledalcev! - zagotovili bronasto medaljo. Tako so ponovili uspeh iz Guangzhouja 2016, ko so v enaki zasedbi prav tako pristali na najnižji stopnički zmagovalnega odra. Zadnjo točko je po ukradeni žogi dosegel Gašper Ovnik, ki je vseeno nihal med veseljem in obžalovanjem, ker so Pirančani ostali brez velikega finala: “Seveda smo bili razočarani po polfinalnem porazu, po bolečem porazu pa se je vedno težko zbrati. Vsekakor nam je tudi izjemno občinstvo pomagalo, da smo našli dodatno energijo, v seštevku pa moramo biti zadovoljni s tretjim mestom. Zdaj si bomo skušali malce odpočiti, saj nas že prihodnji mesec čaka začetek elitne svetovne serije.”

Finalna tekma se je sicer končala po pričakovanjih, kajti Srbija je s 16:13 odpravila Nizozemsko.

Piran ima za seboj izjemen začetek sezone ulične košarke, saj je kljub dolgotrajnim potovanjem zmagal na challengerjih v Maleziji, Avstraliji in Mongoliji, Ovnik pa zatrjuje, da bodo skušali v podobnem slogu tudi nadaljevati: “Po krajšem počitku doma nas letos čaka še veliko turnirjev in upam, da lahko pokažemo še več.” Challengerji so namreč zgolj nekakšna uvertura in kvalifikacijsko sito za svetovno serijo, saj finalista v vsakem prejmeta vabilo za enega od devetih elitnih mastersov. Pirančani so si po zaslugi dosedanjih izidov že zagotovili nastope na petih turnirjih svetovne serije, imeli pa bodo še nekaj priložnosti, med drugim 17. in 18. avgusta v Ljubljani, ko bosta na voljo vstopnici za masters v madžarskem Debrecenu.


Najbolj brano