Tudi Madžari bi na SP

Pred slovensko moško rokometno reprezentanco je izjemno pomembna akcija. V naslednjih dneh se bo v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v začetku prihodnjega leta v Nemčiji in na Danskem pomerila z vzhodno sosedo Madžarsko. Prva tekma bo drevi ob 20. uri v koprski Bonifiki, povratna bo 13. junija v Veszpremu.

Po bazičnih pripravah v Zrečah so reprezentanti pod budnim 
selektorjevim očesom od srede vadili v koprski dvorani.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Po bazičnih pripravah v Zrečah so reprezentanti pod budnim selektorjevim očesom od srede vadili v koprski dvorani.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

Izbranci črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Veselina Vujovića so prvi del priprav opravili v svoji tradicionalni pripravljalni bazi v Zrečah, od četrtka pa v Istri pilijo zadnje podrobnosti za pomembna dvoboja z vzhodnimi sosedi. Delo je bilo zaradi klubskih obveznosti Vida Kavtičnika, Marka Bezjaka, Blaža Janca, Mihe Zarabca in Igorja Žabiča sprva malce okrnjeno, od srede naprej je reprezentanca polnoštevilna.

Razmeroma dobro uglašeni

Obstoječi slovenski rokometni kader je že dolgo skupaj in razmeroma dobro uglašen, v primerjavi z letošnjim evropskim prvenstvom na Hrvaškem pa tudi močnejši za dva pomembna moža - desnega zunanjega Jureta Dolenca in krožnega napadalca Mateja Gabra.

Rokometna sobota

Delovni obisk slovenske reprezentance v Kopru so domači športni delavci združili s tradicionalnim dnevom rokometa, ko s prikazom dela vseh klubskih selekcij zaključujejo tekmovalno sezono. Na igriščih ob osnovni šoli in v dvorani Bonifika se bodo čez dan predstavile vse klubske selekcije. Ob 9. uri bodo prvi na igrišču člani klubskih ekip v mini rokometu.

V slovenskem taboru so trdno odločeni, da nadaljujejo kontinuiteto nastopov na svetovnih prvenstvih. Na lanskem mundialu v Franciji so zasijali v polnem sijaju in osvojili bronasto odličje, pred tem pa so še sedemkrat nastopili na svetovnih prvenstvih. Na premiernem na Islandiji 1995 so zasedli 18., v Franciji 2001 17., na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Nemčiji 2007 10., v Španiji 2013 četrto in v Katarju 2015 osmo mesto.

“Moji varovanci imajo veliko izkušenj s tovrstnimi tekmami, tudi pod mojim selektorskim mandatom so jih odigrali kar nekaj in verjamem v njihove sposobnosti. Kakovost naših igralcev je znana, prav tako naši cilji. Prvi korak za uresničitev naših načrtov nas čaka v Bonifiki, končna odločitev pa bo padla v sredo v Veszpremu. O tej tekmi bomo razmišljali šele po prvem dvoboju, naš primarni cilj je zmaga v Kopru,” je dejal slovenski selektor Vujović.

Novi sponzor

V prvem delu včerajšnje novinarske konference v 700 let stari Pretorski palači v Kopru sta prvi mož Rokometne zveze Slovenije (RZS) Franjo Bobinac in predsednik uprave Športne loterije Edvard Kolar podpisala pogodbo o štiriletnem sodelovanju.

V igri so olimpijske igre

“Pred nami je izjemno pomembna tekma. Ne gre le za kvalifikacije za uvrstitev na SP 2019, temveč tudi za poletne olimpijske igre v Tokiu 2020. Zelo smo motivirani in dali bomo vse od sebe. Zavedamo se naše in tekmečeve kakovosti, a verjamem v svoje soigralce in prepričan sem, da bomo v naslednjih dneh prikazali našo pravo igro,” je dejal Vid Kavtičnik, ki je v tej sezoni s francoskim Montpellierjem osvojil evropsko ligo prvakov. Krilni igralec madžarskega Veszprema Gašper Marguč je dodal: “Vsi skupaj nestrpno čakamo na začetek koprske tekme. Zavedamo se odgovornosti in pomembnosti preboja na SP, predvsem v luči nadaljnjega razvoja naše reprezentance. Madžarska je izjemno kakovostna ekipa, ki se po nekoliko slabšem nastopu na EP na Hrvaškem želi prikazati v lepi podobi in ima v svojih vrstah izjemne posameznike. Ne glede na to pa menim, da je naš ekipni duh veliko močnejši od madžarskega in verjamem, da bomo to na tekmah v Kopru in Veszpremu tudi dokazali."

Slovenska izbrana vrsta je doslej z Madžarsko odigrala 25 tekem. Dosegla je 12 zmag, dve tekmi sta se končali z neodločenima izidoma, enajstkrat pa je izgubila. Reprezentanci sta se na velikem turnirju nazadnje pomerili na evropskem prvenstvu v Srbiji 2012, ko je Slovenija v Novem Sadu zmagala z 32:30. V kvalifikacijah za SP na Švedskem 2011 je bila boljša Madžarska, ki je tesno slavila s skupnim izidom s 53:52, v kvalifikacijah za SP v Katarju 2015 pa je Slovenija slavila s skupnim izidom 52:51.

V naslednjih dneh so na sporedu še drugi kvalifikacijski dvoboji. Pari - Srbija : Portugalska, Litva : Islandija, Češka : Rusija, Belorusija : Avstrija, Makedonija : Romunija, Nizozemska : Švedska, Norveška : Švica in Hrvaška : Črna gora.


Najbolj brano