Dosje na KPK se ne izbriše

“Ogorčen, razočaran in presenečen sem nad tem, kar se dogaja,” o tem, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) med tiste nove poslance, ki so obremenjeni s postopki in odločitvami KPK, dala tudi njegovo ime, pravi novoizvoljeni poslanec stranke DeSUS Branko Simonovič. Podobna občutja imajo še trije primorski poslanci Danijel Krivec (SDS), Meira Hot (SD) in Robert Pavšič (LMŠ).

Danijel Krivec
Danijel Krivec  

LJUBLJANA > Predsednik KPK Boris Štefanec je nekaj dni pred volitvami javnost opozoril, da so nekateri kandidati obremenjeni s postopki in ugotovitvami različnih ustanov, med njimi KPK, in da si imena takšnih kandidatov ne zaslužijo prostora na kandidatnih listah. V četrtek je KPK nacionalni televiziji sporočila, kdo so novoizvoljeni poslanci, proti katerim KPK vodi ali je že končala svoje postopke. Na ekranu so bile le fotografije, brez pojasnil, kaj je kdo storil. Da KPK zaradi nekaterih odprtih zadev in varovanja osebnih podatkov ne bo šla v podrobnosti, je zvečer dejal tudi Štefanec.

Krivec bo zahteval demanti

Na KPK so nam včeraj vseeno razkrili, kateri očitki letijo na štiri primorske poslance Danijela Krivca (SDS), Meiro Hot (SD), Branka Simonoviča (DeSUS) in Roberta Pavšiča (LMŠ).

Zadeva, ki je povezana s Krivcem, je stara osem let in sega v čas, ko je bil Krivec še župan Bovca. V zadevi je KPK sprejela zaključne ugotovitve, o čemer smo pred šestimi leti poročali v PN. Krivec je leta 2010 brez pravne podlage zastavil zemljišče občine, da bi podjetji Euroinvest in Golf Bovec lahko najeli kredit, s čimer naj bi jima omogočil korist, so takrat ugotovili na KPK. Niso pa ugotovili, da bi se okoristil Krivec sam. Ta je takrat izčrpno pojasnil, da so le tako lahko rešili v poplavah poškodovano igrišče za golf in omogočili začetek zimske sezone družbi ATC Kanin, ki ji je grozil stečaj. Hipoteke so z občinskega zemljišča umaknili že leta 2011 oziroma 2012.

“To je bilo na sodišču že zaključeno, zato bomo od KPK zahtevali, da to demantirajo. Če je zadeva zaključena na sodišču, ne morejo tega ponavljati še naslednjih 15 let, ko jim to ustreza,” se je na objavo svojega imena med poslanci, ki so bili ali so v postopkih pred KPK, včeraj odzval Krivec. Zadevo je KPK predala tožilstvu, pravne instance pa so ugotovile, da ni bilo nič spornega, in zadevo zavrgle, poudarja. Odločitev KPK, da kljub takšnemu razpletu zdaj da v javnost njegovo ime, Krivec razume kot diskreditacijo: “Ne vem, zakaj so to uporabili v tem trenutku. Oziroma vem: treba je ljudi očrniti, ko to komu paše.”

Koruptivnost!? Kdaj, kje, zakaj!?

Slika Meire Hot in Branka Simonoviča se je na prangerju znašla zaradi tega, ker leta 2014 po prenehanju funkcije podžupanje Občine Piran oziroma podžupana Občine Izola Komisiji za preprečevanje korupcije v zakonskem roku nista poročala podatkov o premoženjskem stanju.

Meira Hot tega, da leta 2014 ni pravočasno oddala poročila, ne zanika. Povedala nam je, da je imela resne zdravstvene težave, zato ji to ni uspelo, je pa poročilo oddala, ko je začela nov mandat. V postopku, ki ga je proti njej uvedla KPK, se je izjasnila o dejstvih in okoliščinah: “Napako sem storila, podala sem izjavo o dejstvih in okoliščinah in dobila sem opomin.”

A zadeva, če je takšna, kot jo opisuje Hotova, še kar traja. Štiri leta pozneje je njeno ime še vedno v zabeležkah KPK kot problematično. “Osebno sem bila razžaloščena, da je treba vse takoj diskreditirati. Takoj ko vstopiš v politiko, te je treba diskreditirati,” pravi novopečena piranska poslanka. “Ko med vsemi slikami vidiš svojo, je normalno, da ti ni vseeno.”

Branka Simonoviča je vse skupaj pošteno razjezilo. Ko je slišal svoje ime, je takoj poiskal vso korespondenco, ki jo je imel s KPK zaradi neprijave premoženjskega stanja. Pravi, da je leta 2014 spregledal, da bi moral komisiji to sporočiti na dveh obrazcih. Ko mu je KPK čez dve leti poslala obvestilo kršitelju, da se izjavi o dejstvih in okoliščinah prekrška, je takoj poslal pisno dokumentacijo, izmenjava pošte pa naj bi se končala z obvestilom KPK, da ga, ker je na koncu poročal, ne bodo oglobili, ampak le pisno opozorili. “Jaz sem razumel, da je s tem to končano! Da je postopek končan, in ko sem včeraj videl po televiziji, nisem vedel, kaj narediti. Kakšna koruptivnost, kdaj, kje, zakaj?” je ogorčen Simonovič, ki se je že posvetoval s svojim odvetnikom. Pooblastil ga je, naj na KPK preveri, za kaj gre in ali je proti njemu morda odprtega še kaj, saj človek nikoli ne ve ... “Če si privoščijo ime in priimek uporabljati na takšen način, kakšna družba smo?” se sprašuje Simonovič.

Pavšič: bila je nerodnost

Za Roberta Pavšiča, ki je v DZ izvoljen na listi LMŠ, pa je Štefanecova komisija ugotovila, da kot registrirani lobist komisiji ni posredoval poročila o svojem delu za leti 2013 in 2015. “To je bila nerodnost. Pozabil sem oddati poročilo,” pravi Pavšič in poudarja, da je bil v register lobistov vpisan samo zaradi tega, ker je tako od njega zahtevala nekdanja služba, v resnici pa ni nikoli opravil niti enega lobističnega stika. Včeraj je stopil v stik s KPK, jih prosil za izpis ukrepov proti sebi in dal vlogo za izpis iz registra, kar bi moral ob nastopu poslanske funkcije tako ali tako narediti.

Zaveda se, da je KPK omejena, ko gre za posredovanje informacij javnosti, a ko gre za navajanje imen, bi se mu zdelo korektno, da navede vsaj stopnjo obravnavane kršitve. “Velika razlika je namreč med tem, ali so bile pri posamezniku ugotovljene manjše pomanjkljivosti ali pa gre za večje nepravilnosti. Javnost na takšen način ni seznanjena s celovito informacijo,” pravi Pavšič.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Enkrat pred KPK, vedno pred KPK

Zakone je treba spoštovati. Če komu, mora biti to jasno ljudem, ki sedijo oziroma bodo sedeli v državnem zboru in sprejemali zakone. Spoštovati jih je treba, tudi če so slabi in nedorečeni, kot je na primer zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Dva novoizvoljena primorska poslanca, ki sta se zaradi kršitev tega zakona znašla v postopku pred KPK, v četrtek pa ne glede na zgodovino in težo svojega delikta še v medijih, sta to povedala s stisnjenimi zobmi in se posipala s ...

Preberi več

Najbolj brano