Okostje dinozavra na dražbi prodali za dva milijona evrov

Na dražbi v prvem nadstropju Eifflovega stolpa so v ponedeljek za nekaj več kot dva milijona evrov prodali skoraj devet metrov dolgo okostje dinozavra teropoda. Okostje, staro 150 let, je kupil nek francoski državljan, so pojasnili v francoski dražbeni hiši Aguttes.



Originalnega je 70 odstotkov okostja dinozavra, drugi deli pa so iz 
umetne mase.  Foto: Dražbena hiša Aguttes
Originalnega je 70 odstotkov okostja dinozavra, drugi deli pa so iz umetne mase.  Foto: Dražbena hiša Aguttes

PARIZ > Dinozaver iz obdobja jure “je bil prodan za 1,58 milijona evrov, torej 2,02 milijona evrov z vključenim davkom”, so sporočili iz dražbene hiše. Ocenjena vrednost je znašala med 1,2 in 1,8 milijona evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnili so, da je kupec posameznik iz Francije. Okostje, dolgo skoraj devet metrov ter visoko 2,60 metra, bo tako ostalo v Franciji, so povedali.

Originalnega je 70 odstotkov okostja, drugi deli pa so iz umetne mase. Okostje, ki je bilo doslej v lasti britanskega državljana, so odkrili leta 2013 med izkopavanji v ameriški zvezni državi Wyoming.

Kupec želi, da bi ga razstavili v enem od francoskih muzejev. Na voljo pa bo tudi znanstvenikom, da bi razvozlali skrivnosti okrog tega “primerka z neobičajnimi lastnostmi za alozavra”, je povedal belgijski paleontolog Pascal Godefroit. Po njegovih besedah bi lahko šlo tudi za povsem novo vrsto mesojedih dinozavrov.

Aprila je dražbena hiša Aguttes prodala okostji dveh dinozavrov, vsako za 1,4 milijona evrov. Kupil ju je nek Britanec.


Najbolj brano