Po Vlasti Sluban v Oro Danijela Kos

Vlasto Sluban bo na mestu direktorice Območne razvojne agencije (ORA) Krasa in Brkinov verjetno nadomestila Danijela Kos. Soglasje k njenemu imenovanju so že prižgali komenski in sežanski svetniki, za dokončno potrditev bo potrebno počakati še divaško in hrpeljsko-kozinsko občino.

 Foto: Helena Race
Foto: Helena Race

KOMEN, SEŽANA > Na razpis za vodenje Območne razvojne agencije je prišlo osem prijav, šest pravočasno, na poziv za dopolnitev se jih je odzvalo pet. Z vsemi je razpisna komisija opravila pogovore in svetu Ore predlagala dva. Svet je s tremi glasovi proti dvema za novo direktorico imenoval Danijelo Kos.

Kot je pojasnil član sveta Ore Erik Modic, so pri odločitvi za Kosovo prevladale njene bogate izkušnje na področju regionalnega razvoja: “Glavna težava Ore je, da ni dovolj aktivna pri regionalnem razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev za občine, zato smo se po sicer tesnem glasovanju odločili zanjo.” Nekateri člani sveta pa so želeli na mestu vodje Ore kandidata z več podjetniškimi izkušnjami.

Danijela Kos prihaja iz Kobdilja, zdaj živi v Šmarjah pri Sežani. Na Komenskem jo poznajo kot prvo vodjo štanjelskega TIC-a, ki ga je vodila dve leti. Kasneje je bila zaposlena na Agenciji za regionalni razvoj ter v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

“V okviru te službe je bila premeščena v Trst na skupni sekretariat čezmejnega programa Slovenija - Italija. Vseskozi je spremljala in svetovala pri izvajanju čezmejnih programov. Zadnja tri leta je zaposlena na občini Šempeter-Vrtojba, kjer vodi čezmejne programe,” je povedal Modic.

Občine Sežana, Komen, Divača in Hrpelje-Kozina imajo v Ori enakovredne četrtinske deleže in prav tolikšne obveznosti. Vsaka mora prispevati slabih 18.000 evrov letno. V zadnjem času pa občine z delom agencije niso zadovoljne, zato sta ji divaška in sežanska letos namenili le po 1000 evrov.

Komenski svetniki so soglasje k imenovanju Kosove izglasovali v sredo, sežanski včeraj, za veljavnost imenovanja morata soglasji dati še občini Divača in Hrpelje-Kozina. Nova direktorica bo mandat nastopila oktobra, ko se bo s tega mesta med upokojence preselila dosedanja direktorica Vlasta Sluban.


Najbolj brano