Primorski vini iz domačih sort na svetovnem parketu

V velikanskem in zelo odmevnem ocenjevanju vin, ki ga pripravlja britanska revija Decanter, so ocenjevalci spet pripeli visoke ocene primorskim vinom. Platinasto priznanje, ki ga dobijo vina za 97 ali več dodeljenih točk, sta med tremi slovenskimi vini dobila rebula bagueri 2013 iz Kleti Brda na Dobrovem in malvazija antiqua 2015 iz kleti Ražman iz Gračišča.

Rok Ražman (desno) najpogosteje predstavlja vina iz domače kleti, za katerimi pa trdno stoji vsa 
družina iz Gračišča v notranjosti Istre.  Foto: Jaka Jeraša
Rok Ražman (desno) najpogosteje predstavlja vina iz domače kleti, za katerimi pa trdno stoji vsa družina iz Gračišča v notranjosti Istre.  Foto: Jaka Jeraša

LONDON > V letošnje ocenjevanje londonske revije Decanter je bilo oddanih 16.903 vin z vsega sveta. Ocenjevalo jih je 275 sodnikov na čelu s častnim vodjo ocenjevanja, legendarnim Stevenom Spurrierjem. Podelili so 149 platinastih medalj, med njimi je 50 zmagovalcev v različnih kategorijah. Podelili so tudi 439 zlatih medalj, ob omenjenih pa še srebrne in bronaste medalje ter priporočila. Daleč največ priznanj je bilo za evropska vina.

Platinasta sijaj na Dobrovo in v Gračišče

Za slovenske vinarje, ki se odločijo za udeležbo v odmevnem mednarodnem ocenjevanju, je vsako leto kakšno platinasto priznanje, v največji meri za primorske pridelovalce. V minulih letih ga je tako dvakrat prejela klet Bjana za svoje penine, ob njih pa še kleti Jakončič in Bužinel.

Vlado Ražman

vinar

“Malce sem še v šoku, kot da bi na vsem lepem igrali v Ligi prvakov.”

Letošnji platinasti priznanji gresta največjemu primorskemu vinarju, Kleti Brda, za njihovo rebulo 2013 iz linije bagueri in majhni kleti Ražman iz Gračišča v osrčju Istre, v kateri gospodari Vlado Ražman, sicer izkušeni gostinec, s sinovoma Rokom in Nikom, za macerirano malvazijo antiqua 2015.

Skupne lastnosti

Nagrajeni vini druži kar nekaj lastnosti. Obe sta iz avtohtonih sort, rebule in malvazije, pri obeh gre za zorjeni, bogati in karakterni vini. Če za rebulo, ki se spogleduje s svetovnim slogom zorjenih vin in je dobila že vrsto odmevnih priznanj, visoka ocena ni presenečenje, pa je drugače z malvazijo, ki je bila pridelana z malo posegi in s spontanimi postopki.

“Priznanja smo seveda veseli, vredno pa se mi zdi poudariti, da s stalnim potrjevanjem kakovosti pošiljamo pomembno sporočilo o našem dobrem delu in vrhunski ponudbi v naših krajih, kar mora biti sestavni del turističnih sporočil, da nas bodo obiskovali zahtevnejši gostje, kakršnih si vseskozi želimo,” umešča Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda, visoko priznanje v širši kontekst.

“Malce sem še v šoku, kot da bi na vsem lepem igrali v Ligi prvakov. Na vsak način pa je za našo družino, ki vsa stoji za vini, priznanje nagrada za minulo delo in spodbuda za v prihodnje. Vem, da imamo vinograde na odličnih legah in da v klet pripeljemo super grozdje, zdaj smo dobili še potrditev za naš pridelek,” je bil včeraj zadovoljen Vlado Ražman.

Kopica priznanj

V Slovenijo je šlo še eno platinasto priznanje, za sauvignon colles 2015 ga je prejela klet Gross, ki je z avstrijske Štajerske, a ima vinograde tudi v Halozah. Zlata priznanja so prejeli somelje in vinski trgovec Gašper Čarman za njegov izbor gašper sivi pinot 2017, ki ga je pridelala Klet Brda, klet Jakončič za rdečo carolino 2015, Marjan Simčič za leonardo 2011 in štajerska klet Kupljen za renski rizling aldebaran 2017. Slovenski vinarji so prejeli še 54 srebrnih in 57 bronastih priznanj ter 17 priporočil.


Komentar novinarja

Sašo Dravinec

Ko dajejo Primorci takt

Slovenija ima svoje mesto na svetovnem vinskem zemljevidu, vendar je njena prepoznavnost dokaj majhna. Nekoliko bolj poglobljeni poznavalci seveda vedo zanjo, poznajo jo tudi ljubitelji sonaravna pridelanih vin, zlasti maceriranih belih vin, v fokusu povprečnih pivcev vin pa je ni. Pravzaprav bi bila težko, saj je slovenska pridelava majhna, velika večina vina pa popitega doma. Količinsko je slovenski izvoz vin skromen, a gre pri njem v veliki meri za kakovostni vrh in tudi za doseganje kar visokih ...

Preberi več

Najbolj brano