Financiranje kampanje iz tujine prepovedano, SDS očitke o obvodnem financiranju zanika

Po nedeljskih volitvah bodo morale stranke o stroških za kampanjo poročati Računskemu sodišču. Ena od omejitev, ki jih morajo upoštevati, je financiranje iz prispevkov tujih pravnih in fizičnih oseb. Očitki o tem v kampanji letijo predvsem na SDS, ki da naj bi prek obvodov financirala kampanjo z denarjem iz Madžarske. V stranki očitke zanikajo.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Očitke o tem, da se SDS financira prek obvodov z Madžarske, je bilo med drugim slišati v ponedeljkovem soočenju na Televiziji Slovenija, ko je to stranki SDS očital poslanec Levice Matej T. Vatovec, ko je dejal, da so "1,4 milijona evrov podjetja z Madžarske vlila v založbo Nova obzorja, ki izdaja Nova24TV in Demokracijo".

Mladina je že pred časom poročala, da so leta 2016 tri madžarska podjetja, Ripost, Modern Media Group in Ridikul Magazin, vložila 800.000 evrov v podjetje, ki izdaja televizijski program Nova24TV.

V SDS so danes z objavo na spletni strani zanikali navedbe, da se madžarski denar neposredno troši za predvolilno kampanjo stranke. Zanikali so tudi očitke, da Nova24TV in Demokracija pomagata financirati kampanjo SDS s plačevanjem oglasov stranke. "Vse oglase na vseh TV postajah plačuje SDS. Spletno oglaševanje poteka preko registrirane agencije, ki distribuira oglasna sporočila in ki jo z volilnega računa plačuje SDS," so navedli. Na vprašanje POP TV o povezavi s Schatzom in Adamikovo oz. njunima podjetjema pa so navedli le, da "omenjena podjetja in skladi investirajo po celi srednji in zahodni Evropi. Po naših informacijah še najmanj v Sloveniji". Poudarili so, da gre za transparentne privatne lastnike. Predsednik SDS Janez Janša prejšnji teden v oddaji Odmevi sicer ni zanikal sofinanciranja podjetij, ki so tako ali drugače povezana s stranko, z madžarskim kapitalom. Je pa dejal, da je to "kapljica v morje, če pogledamo, koliko tujega kapitala je investirano v slovenskih medijih". "Mogoče je to pol promila," je dejal.

Finančna injekcija z Madžarske v višini slabih 800.000 evrov

Večer pa danes navaja, da se je v "podjetja, povezana s SDS, ki delujejo na ljubljanski Linhartovi cesti 13, še pred uradnim začetkom volilne kampanje zlila finančna injekcija z Madžarske v višini slabih 800.000 evrov". Spletne aktivnosti glasil SDS, Nove24TV in Demokracije pa da nakazujejo, da ta podjetja pomagajo financirati kampanjo SDS.

Kot poroča Večer, je 52-letni madžarski državljan Peter Schatz, lastnik podjetja Ripost založništvo, aprila povečal osnovni kapital v podjetju za 380.000 evrov. Družba Ripost, ki na Madžarskem izdaja istoimenski provladni politični tabloid, je lastniško prisotna v Novih obzorjih, ki izdajajo tednika Demokracija in Škandal24, Schatz pa je hkrati tudi član upravnega odbora televizije Nova24TV, ki so jo ustanovili člani in simpatizerji SDS.

Istega dne kot Schatz je pri isti notarki listine o povečanju kapitala v svojem medijskem podjetju Crecol Media, ki je bilo ustanovljeno novembra lani, podpisala 52-letna madžarska državljanka Agnes Adamik. Adamikova je svojo družbo dokapitalizirala s 403.000 evrov, navaja Večer. Dodaja, da imata podjetji sedež na istem naslovu, in sicer na Linhartovi 13 v Ljubljani, kjer domujejo tudi medijska podjetja Nova24TV in Nova obzorja.

Po zakonu je strankam prepovedano pridobivanje sredstev iz prispevkov iz tujine, tudi za kampanjo

Tudi SDS bo, tako kot ostale stranke, ki imajo pravico do delnega povračila stroškov volilne kampanje, v šestih mesecih po roku za zaprtje transakcijskega računa revidiralo Računsko sodišče. Kot so pojasnili za STA, pa v revizijah ne preverjajo le vplačil in izplačil na posebnem transakcijskem računu za volilno kampanjo, pač pa na različne načine preverjajo nastale obveznosti organizatorja kampanje za oglaševanje, plakatiranje, javne shode in druge obveznosti. Prav tako preverjajo ali je organizator poročal o vseh zbranih sredstvih in o vseh stroških ter o nezakonitih prispevkih za volilno kampanjo.

Računsko sodišče ima tudi pravico pridobiti vse potrebne podatke pri izvajalcih in dobaviteljih organizatorja kampanje in lahko "tudi s spremljanjem medijev ugotavlja, ali obstaja tveganje, da posamezni objavljeni oglasi niso plačani". Prav tako pa računsko sodišče preverja ali so bili organizatorjem odobreni izredni popusti, kar bi pomenilo kršitev zakonodaje.

Po zakonu je strankam prepovedano pridobivanje sredstev iz prispevkov iz tujine, tudi za kampanjo. Zato računsko sodišče preverja državljanstvo donatorjev prispevkov na transakcijski račun političnih strank. Ni pa pristojno za izvajanje revizij oziroma pregledov vplačil na transakcijske račune družb, v katerih imajo politične stranke delež.

Kot financiranje kampanje se sicer ne šteje samo denarni prispevek, pač pa tudi druge oblike prispevkov, kot so brezplačne storitve, izredni popusti ter prevzem obveznosti ipd. Plačilo stroškov npr. oglasov za volilno kampanjo določenega organizatorja volilne kampanje torej je druge oblike prispevek temu organizatorju. "Če je financer po zakonu prepovedan, gre za nezakonito financiranje, pri čemer mora organizator volilne kampanje prispevke, ki so mu dani v nasprotju z zakonom, najkasneje v 30 dneh od dneva prejema nakazati v humanitarne namene," so navedli na računskem sodišču.

Organizatorja kampanje, ki krši zakon, čaka globa. Ta se za posamezne prekrške vrti od 600 evrov dalje, pa tudi do 20.000 evrov.

Poslanec SDS Anže Logar je sicer na ponedeljkovem soočenju dejal, da velja razmisliti o spremembi neživljenjske zakonodaje, ki določa financiranje političnih strank. "Po njej je prekršek že skoraj to, če ponudiš na stojnici spečeno potico ali kavo," je dejal.


Najbolj brano