Iz pip končno pitna voda

Pred kratkim je tudi iz pip v vasi Loka pod Kraškim robom končno pritekla pitna voda. Koprska občina je za naložbo zagotovila 330.000 evrov in poskrbela za 42 vodovodnih priključkov.

Koprski župan Boris Popovič (levo), direktor Rižanskega vodovoda 
Koper Zdravko Hočevar in predsednik KS Črni Kal Janko Sever so  
s predsednico vaške skupnosti Andrejo Odar nazdravili s kozarcem 
vode  iz javne izlivke na  vaškem trgu v Loki. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Koprski župan Boris Popovič (levo), direktor Rižanskega vodovoda Koper Zdravko Hočevar in predsednik KS Črni Kal Janko Sever so s predsednico vaške skupnosti Andrejo Odar nazdravili s kozarcem vode iz javne izlivke na vaškem trgu v Loki. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LOKA > Direktor Rižanskega vodovoda Koper Zdravko Hočevar, koprski župan Boris Popovič in predsednik KS Črni Kal Janko Sever so v soboto s simboličnim prerezom traku namenu predali novozgrajeno vodovodno omrežje in javno izlivko na vaškem trgu v Loki.

Do nedavnega so se v vasi namreč z vodo - velikokrat oporečno - oskrbovali iz izvira pod steno in iz rezervoarjev, ki so jih zgradili še v obdobju Avstro-Ogrske. Kakovost izvirske vode pa je bila vselej vprašljiva in odvisna od dogajanja nad Kraškim robom, zato so jo morali nenehno prekuhavati.

Zaradi zahtevnosti terena je gradnja vodovoda potekala po fazah. Pred dvema letoma so zgradili povezovalni cevovod od Bezovice do Loke v dolžini 390 metrov. Lani so v zahodnem delu Loke namestili 300-metrski razdelilni cevovod in uredili 28 priključkov. Zdaj pa so dokončali še 150-metrski razdelilni cevovod in na omrežje priključili še zadnjih 14 hiš.

Vas Loka s 95 prebivalci je na območju koprske občine še edino naselje, ki je po uredbi o oskrbi s pitno vodo upravičeno do priključka na javni vodovod. Velika večina ostalih prebivalcev, ki niso priključeni na javni vodovod, je pretežno iz naselij pod Sočergo, za katere je v pripravi projekt oskrbe s pitno vodo. Program oskrbe s pitno vodo predvideva tudi gradnjo druge faze vodovoda za Abitante in projektno dokumentacijo za vodovod za Dvore pri Movražu.


Najbolj brano