Drill: “Čas je, da stresem sceno”

26-letni Izolan Andrej Bučar se v raperskih vodah kali že več kot polovico svojega življenja. Iz enajstletnega “malinovca”, kakršen je bil, ko je začel skladati rime, se je Bolani doktor, kakor se je sprva predstavljal, razvil v udarnega in neprizanesljivega mojstra ulične poezije. Danes je Drill eno najbolj cenjenih raperskih imen v Sloveniji. V soboto bo občinstvu predstavil svoj četrti solo album.

Drill napoveduje, da gre z novim albumom “na vse ali nič”. Foto: Martin Bobič
Drill napoveduje, da gre z novim albumom “na vse ali nič”. Foto: Martin Bobič

IZOLA > Ribolov z dinamitom prihaja po albumih Vokalni dirigent (2010), Nuklearna zima (2013) in Tramontana besed (2015). Prinaša 17 skladb, od katerih so singli O!bala, Krvoločno in Zverine že dosegli občinstvo prek youtuba.

Z Drillom so ribarili ...

Na albumu, ki so ga posneli, zmiksali in masterizirali v piranskih studiih Komora in Tartini ob mešalni mizi Benjamina Shocka ter izdali prek založbe Wudisban, se Drillu pridružujejo vokalni gostje Cyam, Smoke Mardeljano, Bvana, Smirbe, Zofa Lipa, Princip, Emkej, Maja Trip, Zala Deželak, Polona Leben ter glasbeniki Denis Beganovič (pozavna), Erik Kramberger (saksofon), Bosh-T (kitara) in Teo Collori (kitara). Pod album se podpisujejo še beat makerji (producenti) Emilio MC, Profetesa Beats, Miha Mih, Whynnel, Erak, Lyer Beats in Dennis Beatz ter scratcher DJ Kool S. Grafiko je izdelal Črtomir Just.

Ostala poglavja te nove zgodbe pa bo Drill občinstvu odrapal v družbi številnih gostov na predstavitvenem koncertu, ki se bo v soboto, 26. maja, ob 21.30 začel v izolskem letnem kinu Arrigoni in se nadaljeval z zabavo v portoroškem klubu Tivoli. Sledila bosta še predstavitvena nastopa 1. junija v Cerknici, 2. junija pa še na novogoriški Mostovni.

Z izolskim MC-jem smo se pogovarjali o eksplozivnosti novega albuma, o vrlinah dobrega raperja pa tudi o njegovi povezanosti s še enim znanim izolskim Bučarjem.

Za raperja se mi zdi zelo pomembno, da zastopa svoje mesto, svoj kvart, svoj sleng.

> Z albumom Tramontana besed ste pošteno razpihali slovensko rap sceno. Jo nameravate z Ribolovom z dinamitom pognati v zrak?

“Tako nekako. (smeh) Rdeča nit novega albuma je mentaliteta 'vse ali nič', ki jo čutim v zadnjih dveh letih. Z rapom se ukvarjam že 16 let in občutek imam, da sem zdaj na vrhuncu svojih zmožnosti. Čas je, da pošteno stresem sceno, z vsemi možnimi sredstvi. Ta album ne prinaša samo klasičnega rapa, ki ga je bilo občinstvo pri meni vajeno, temveč ga bogatijo modernejši instrumentali, več je živih inštrumentov, je fuzija različnih glasbenih zvrsti.”

Nimam tolerance do krivic in ko jih zaznam, ne morem biti tiho. Če bom kot glasbenik zatiral te občutke, bom pohabil tisto, kar je pri dobrem raperju najpomembnejše - iskrenost.

> Kdaj običajno pišete, v katerih trenutkih dneva?

“Skoraj vsi raperji najmanj pišemo, ko smo veseli. Ko si vesel, ne razmišljaš toliko o drugih stvareh, si samo vesel. Ko si jezen, žalosten, razočaran in hočeš dati te emocije ven, se prej odločiš, da boš pisal. Kar načeloma ni najboljše, ker ti potem primanjkuje pozitivnih komadov. Pišem pretežno v zimskih mesecih, bolj proti večeru, vedno sam. Moti me, če mi kdo gleda pod prste.”

> Od kod ta uporniška, na trenutke tudi jezna drža, ki jo je občutiti v vaših pesmih?

“Sem kar skuliran tip, a tudi vzkipljiv. Nimam tolerance do krivic. Ko jih zaznam, ne morem biti tiho. Če bom kot glasbenik zatiral občutke, bom pohabil tisto, kar je pri raperju najpomembnejše - iskrenost.”

“Vsak raper mora biti prepričan, da je najboljši.”

> Besedi tramontana in ribolov z naslovov prejšnjega in novega albuma pa tudi besedila nekaterih pesmi kažejo na vašo povezanost z morjem, z Izolo. Kako močna je ta vez?

“Sem nekdo, ki ima glas in predstavljam svoje mesto na slovenski sceni. Za raperja se mi zdi zelo pomembno, da zastopa svoje mesto, svoj kvart, svoj sleng.”

> Je ribolov tudi izven rapa del vašega življenja?

“Seveda sem lovil, ampak brez dinamita.” (smeh)

> Kaj vas še zaposluje poleg glasbe?

“Zadnja leta sem veliko delal v strežbi, saj sem potreboval dodatni zaslužek, da ga vložim glasbo in seveda da preživim. Ni mi težko delati, o tem govorim v pesmih Dobiš, če daš in Delavska klasa s prejšnjega albuma. Vem pa, kaj hočem zares početi v življenju - to je glasba.”

> Kaže, da ste na pravi poti. Lestvica Viberate, recimo, vas v kategoriji slovenske hip hop glasbe uvršča na visoko, četrto mesto.

“Vsak raper mora biti prepričan, da je najboljši. Le tako je lahko najboljši tudi v očeh drugih. To ga naredi markantnega, karizmatičnega. Sam sem vedno hotel biti najboljši, nikoli se nisem zadovoljil z drugim, tretjim mestom. Obenem pa mi nikoli ni bilo izpod časti priznati nekomu, da dela dobro.”

> Koliko možnosti ponuja slovenska Istra raperjem, da se v živo predstavite občinstvu?

“Premalo, skoraj nobene. Na meni je, da grem do lokala in šefa prepričam, da mi dovoli, da v lastni režiji in na lastne stroške organiziram party, in se pri tem zanašam na to, da bodo ljudje pripravljani plačati vstopnino.”

> Kaj vam torej preostane za širjenje vaše glasbe. Youtube?

“Predvsem youtube, facebook in instagram. Podpira nas tudi nekaj radijskih postaj, recimo Val 202 in Radio Koper, kjer ima Valterap oddajo Od glave do rapa, ter kakšen za glasbo specializiran spletni portal. Sem pa prepričan, da se bo to v prihodnosti spremenilo. Rap je relativno mlada zvrst in njeni aktivisti šele prihajajo na uredniška mesta, zato bo v prihodnosti vedno bolje medijsko sprejeta.”

Nagradno vprašanje za dve brezplačni vstopnici za sobotni koncert v Arrigoniju, ki ga soorganizira Center za kulturo, šport in prireditve Izola:
Kako se imenuje nov album izolskega reperja Drilla?
Odgovor pošljite na naslov erik.toth@center-izola.si. Pohitite, zmaga najhitrejši!

> Kako gledate na novo zvrst, ki se zadnja leta uveljavlja na hip hop sceni, tako imenovani trap?

“Trap ni nič drugega kot ena od različic rapa, za katero je značilna manj kompleksna forma, manj poudarka je na poeziji in njeni sporočilnosti. To je predvsem glasba za odklop. To se seveda tolče z osnovnimi načeli hip hopa in rapa, ampak konec koncev - glasba je glasba. Zame to ni najboljša zvrst rapa, sem pristaš kompleksnejše glasbe in besedil s težo. A kljub temu ne nameravam pljuvati po neki umetnosti, ki je navdihnila mladino in jo popeljala v svojo smer. Kdo pa pravi, da mora rap ostati, kakršen je.”

> Za konec še zanimivost, ki najbrž ni vsem znana. Z Rudijem Bučarjem vas ne povezujeta le priimek in ljubezen do glasbe, pač pa tudi sorodstvena vez. Sta se, takole med bratranci, kdaj pogovarjala o morebitnem glasbenem sodelovanju?

“En komad imava že v načrtu za letos, ob spremljavi Tea Collorija. Rudi mi je že od malega vzor, ker je vedno bil tak frajer v tem, kar je delal, in ker je vedno delal, kar ga je veselilo. Do sedaj še nisva snemala predvsem zato, ker sem zelo izbirčen pri tem, kaj svojega mu dam v poslušanje, in ker bi res rad, da narediva stvar, kot je treba in skladno tudi z njegovim slogom, ne pa zgolj zato, ker sva v sorodu.”


Najbolj brano