Ena slovenska kolajna, Primorci pa so za las ostali brez odličij

Čeprav se je slovenska ekipa udeležila evropskega prvenstva le s tremi tekmovalnimi pari, je vseeno osvojila medaljo. Korošca Jan Gostenčnik in Luka Plaznik sta bila v svoji kategoriji druga, srebro pa je bilo obenem tudi najlepša nagrada za trud, ki so ga v izpeljavo prireditve vložili organizatorji iz Judo kluba 15. maj Marezige.

Kate - poglobljen študij juda Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kate - poglobljen študij juda Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Za mlada Korošca bila pot do medalja še posebej zahtevna, saj sta lani na EP po prvem mestu v predtekmovanju le zaradi naivne proceduralne napake zapravila odličje in bila četrta. Letos pa so bil osmoljenci Primorci. Oba domača para Luka Perkovič-Sabina Zorman in Bernard Jakaj-Jaša Babič sta namreč zasedla četrti mesti.

“Seveda sva zadovoljna, saj je bil cilj medalja. Lani sva bila namreč četrta in zato je ostal grenak priokus. Konkurenca je bila letos nekoliko manj številna kot na zadnjem evropskem prvenstvu, a je bilo kljub temu morda le za odtenek lažje priti do uspeha,” je povedal Jan Gostenčnik. “Tokrat je bilo vse super. Ko sva pogledala na tabelo, sva videla, da sva druga in potem naju ni nihče prehitel. In to je bil res fenomenalen občutek je,” dodal srebrni Luka Plaznik. Luka je tekmovalno kariero judoista sicer začel v borbah, a se je poškodoval in zato presedlal na kate.

“Kate so bile prvotno namenjene predvsem judoistom, ki imajo za seboj že 20 ali 30 let vadbe. Gre namreč za poglobljen študij juda, za osnove. Tudi za vse dan pasove so kate obvezne, predvsem pa so primerne za tiste, ki se zaradi starosti ali poškodb ne morejo ukvarjati z borbami. Sam sem začel razvoj kat v Sloveniji pred desetimi leti, vendar sem bil bolj uspešen v Avstriji in na Hrvaškem. V Sloveniji namreč še vedno mnogi mislijo, da gre pri judu izključno za borbo, kar seveda ni res,” je povedal Igor Albreht. V Izoli živeči Koprčan ima tudi največ zaslug, da je Koper sploh dobil letošnje EP.

“Lani avgusta so me poklicali z Evropske judo unije in mi predlagali, da bi prevzeli kandidaturo. Imeli so sicer ponudbe iz Grčije in Portugalske, a nam Slovencem očitno bolj zaupajo. Že leta 2012 smo namreč uspešno izpeljali EP in do lani je to veljalo za doslej najbolje organizirano prvenstvo. Danes pa spet lahko slišimo, kako je bilo tu super in sedaj pričakujemo, da bi leta 2021 ali 2022 v Kopru izpeljali tudi svetovno prvenstvo,” je še dodal Albreht.

Letošnjega EP se je sicer udeležilo 130 parov judoistov iz 17 držav, skupaj s sodniki, spremljevalci in tehničnim osebjem se je na prireditvi v dvorani OŠ Koper gnetlo skoraj 400 ljudi. Tekmovalci so se pomerili v različnih starostni skupinah in v šestih od sedmih priznanih kat, sicer jih je običajno na sporedu EP le pet.


Najbolj brano