Pahor ob svetovnem dnevu čebel: Slovenija je lahko ponosna

Svet danes na pobudo Slovenije prvič obeležuje svetovni dan čebel. "Slovenija je danes srečna in ponosna," je na slovesnosti poudaril predsednik države Borut Pahor. Čebele so vedno bolj ogrožene, del odgovornosti nosi človek in svetovni dan ga bo še enkrat več spomnil na odgovornost za varstvo narave in ohranjanje biotoske raznovrstnosti, je dejal.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

ŽIROVNICA > Razglasitev 20. maja, kar je tudi rojstni datum pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše (1734-1773), rojenega v Breznici pri Žirovnici, kjer je potekala današnja slovesnost, je zlasti za Slovence neke vrste pravljična zgodba, je dejal Borut Pahor.

A to je po njegovem mnenju v resnici šele pravi začetek. "Začetek neke dolge poti, ki naj traja v neskončnost miru, človekovega sožitja z naravo in sonaravnega razvoja modernega sveta. Naša skromna želja je, da bi se otroci naših otrok podili po cvetočih travnikih in bi jih sem in tja nagajivo preganjale pridne čebele," je poudaril.

To je namreč po njegovi oceni 20. maj. "To je njegovo sporočilo. Za tak svet se bomo borili. To je plemenita stvar. To je plemenito poslanstvo," je dejal.

Pahor je izpostavil pomen čebel za človeštvo. Med drugim je od njenega opraševanja odvisna vsaka tretja žlica hrane, z opraševanjem povečujejo kmetijsko pridelavo, pozitivno vplivajo na celotni ekosistem in ohranjanju biotske raznovrstnosti v naravi.

"Brez tega ni hrane, kisika, čiste vode, brez tega ni človeštva," je poudaril Pahor in dodal, da človek tukaj ni brez odgovornosti. Na koncu je udeležencem po čebelarsko zaželel: "Naj medi!"

Proslave, ki je privabila mnoge domače in tuje goste, pa tudi predstavnike več kot 100 čebelarskih društev, je nagovoril tudi generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Jose Graziano da Silva.

Z razglasitvijo svetovnega dneva je bil cilj dosežen, ob tej priložnosti pa se je za prizadevanja, da je svetovni dan postal resničnost, zahvalil slovenski vladi, Čebelarski zvezi Slovenije, svetovni čebelarski organizaciji Apimondii in FAO.


Najbolj brano