Peterica nekdanjih vodilnih v NLB na zatožni klopi zaradi ponarejanja listin

Peterica obtoženih iz prestolnice in Primorske se je na zatožni klopi novogoriškega okrožnega sodišča znašla zaradi ponarejanja listin. Očitek specializiranega tožilstva sega v leto 2008, premoženjska škoda pa pri tem naj ne bi nastala. O nadaljnjem poteku sojenja Dušanu Mandiču, Marijani Marušič, Alojzu Jamniku, Zoranu Bizjaku in NLB bo v kratkem odločala predsednica koprskega okrožnega sodišča.

Odvetnik Mitja Jelenič Novak (desno), zagovornik NLB, je na 
majski obravnavi vložil predlog za izločitev sodnika Gorana 
Klavore.  Foto: Leo Caharija
Odvetnik Mitja Jelenič Novak (desno), zagovornik NLB, je na majski obravnavi vložil predlog za izločitev sodnika Gorana Klavore.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA Marijana Marušič iz Opatjega sela, Zoran Bizjak iz Ljubljane in pooblaščenec banke NLB Mitja Bukovec so se predobravnavnega naroka v zadevi, v kateri jim specializirano tožilstvo očita, da so leta 2008 kot vodje sektorjev, zalednih služb ali člani uprave banke NLB z antidatiranjem ponaredili določene listine, udeležili že sredi aprila. Tedaj so zatrdili, da obtožnice niso prejeli ter da zato niti ne vedo, zakaj so se pravzaprav znašli na zatožni klopi.

Dušan Mandič iz Portoroža, sedanji član uprave Hotelov Bernardin, ter Alojz Jamnik iz okolice Ljubljane, ki je bil v tistem letu član uprave NLB, sta se takrat opravičila. Nihče od petih obtoženih še ni bil obsojen za kazniva dejanja, očitano dejanje pa naj ne bi povzročilo nobene premoženjske škode.

Prejšnji teden so se glavne obravnave na novogoriškem okrožnem sodišču udeležili vsi obtoženi. Ko je sodnik Goran Klavora napovedal, da bodo na vrsti zagovori obtoženih, pa sta tako odvetnik Mitja Jelenič Novak, zagovornik NLB, kot Monika Mavsar, zagovornica Mandiča, vložila predlog za izločitev sodnika. “Taisti sodnik je izdal kaznovalni nalog na podlagi obdolžilnega predloga, zato menimo, da je prišlo do kršitve pravice do nepristranskega sojenja,” je menil odvetnik Jelenič Novak in dodal, da je bil s tem prizadet najmanj videz nepristranskosti sodišča, zato je predlagal izločitev sodnika Klavore iz te zadeve. Mavsarjeva se je z njim strinjala, obenem pa je sodišču predlagala, naj izloči tudi določene dokaze, ki so bili pridobljeni na nezakonit način.

Tožilka Renata Vodnjov iz specializiranega tožilstva se s predlogi ni strinjala, saj je menila, da dejanje sodnika ni bilo sporno z vidika pristranskosti, dokazi pa da niso bili pridobljeni s kršenjem človekovih pravic, je še dodala.

O nadaljnji usodi sodnega postopka bo odločala predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič, ki se bo na podlagi predlogov za izločitev sodnika odločila, ali se bo sojenje še pred sodnimi počitnicami končalo na sodišču v Novi Gorici ali v Kopru. Zadevo vodi koprsko sodišče, ki ima v Novi Gorici specializiran oddelek za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj, storjenih na območju novogoriškega okrožja


Najbolj brano