Referendum je preprečil še večjo škodo

Močan naliv je v nedeljo popoldne zalil dve učilnici, tri kabinete in hodnik v starem šolskem objektu ter knjižnico v novem prizidku OŠ Škofije. Včeraj je sicer pouk potekal nemoteno, saj so ob hitrem posredovanju gasilcev in članov volilne komisije, ki je bila na volišču v prostorih šole, vodo prečrpali in očistili posledice poplave.

Voda je skozi zamašen odtok na strehi pronicala tudi v knjižnico v 
novozgrajenem prizidku. Foto: Facebook Erika Markežič Kapelj
Voda je skozi zamašen odtok na strehi pronicala tudi v knjižnico v novozgrajenem prizidku. Foto: Facebook Erika Markežič Kapelj

ŠKOFIJE > Nevihta, ki se je v nedeljo približno ob 14. uri razbesnela nad istrskimi kraji, je tokrat za tarčo izbrala šolo na Škofijah. Zajetna količina meteorne vode je dvignila pokrove jaškov ob stavbi, nakar je voda, ki ni imela kam odtekati, vdrla skozi glavna vrata šole in poplavila učilnice, kabinete in hodnik na razredni stopnji. Menda ni izključena možnost, da jašek ob šoli ni bil pravilno urejen, kar pa bo treba še preveriti.

V novem prizidku, ki so ga odprli septembra lani, pa si je - kot kaže - voda utrla pot v knjižnico skozi zamašene odtoke na strehi. Marsikdo zdaj prst uperja v podjetje As-Primus iz Cerknice, ki je opravilo gradbene posege. Najverjetneje bo sledila reklamacija zaradi slabo izvedenih del.

Špet: “Opozarjali smo in imeli smo prav”

“Opozarjali smo na elektriko in imeli smo prav. Opozarjali smo na vdore vode in imeli smo prav. In to, da smo imeli prav, je žalostno, zelo žalostno. Ko vsaj ne bi imeli tako prav ... Ali bo končno le zmagal razum v tej zgodbi in se bo zgradilo več kot potrebno novo šolo? Danes je le še en naravni dokaz več, da je šola kot taka dotrajana,” so izredni dogodek na svoji facebook strani komentirali člani civilne iniciative Špet, ki si prizadeva za gradnjo nove šole.

Ravnateljica Vlasta Urška Baraga potrjuje, da bosta morala projektant in izvajalec ugotoviti, zakaj se je to zgodilo. “Za oceno škode v notranjosti pa bo treba še nekoliko počakati, kaj se bo v prihodnjih dneh zgodilo z namočenim parketom. Z uslužbenci zavarovalnice si bomo ogledali prostore in pripravili popis škode,” napoveduje ravnateljica.

Včeraj so si razmere na šoli ogledali tudi predstavniki koprske občine. Delavci Marjetice Koper so opravili pregled kanalizacije s kamero, pri čemer niso ugotovili nobenih nepravilnosti in ocenili, da je kanalizacija normalno pretočna. Presenečenje pa je sledilo ob ogledu škode na strehi novega prizidka. Ugotovili so namreč, da sta zamakanje notranjosti knjižnice dodatno povzročili neodgovorno odvrženi plastenki na žleb, zaradi česar se je zamašil odtok in voda ni mogla normalno odtekati.

Vlasta Urška Baraga

ravnateljica

“Za oceno škode v notranjosti bo treba še nekoliko počakati, kaj se bo v prihodnjih dneh zgodilo z namočenim parketom.”

Kot je znano, je koprska občina odstopila od nameravane energetske sanacije šolskega poslopja, zato bodo zdaj na objektu med poletnimi počitnicami opravili zgolj vzdrževalna dela. Med drugim bodo sanirali sanitarije v telovadnici in na oddelku višje stopnje, zamenjali tlak na delu stavbe, prepleskali prostore, zamenjali nekatere svetilke na hodnikih in skupnih prostorih (jedilnica, večnamenski prostori) in prenovili razdelilne omarice. Kot pravi ravnateljica, bodo nabavili tudi nekaj nove opreme, računalnike, klimatske naprave, zamenjali vrata in pobrusili parket.


Najbolj brano