Po vojaški zgodovini

Park vojaške zgodovine Pivka vabi v nedeljo na Spomladanski pohod po krožni poti vojaške zgodovine. Pot je dolga 14,5 kilometra, pohod traja približno štiri ure in je primeren za vse generacije. V primeru slabega vremena pohod odpade.

Z vrha Šilentabra (715 m), kjer je nekoč stal največji utrjen 
kompleks na Slovenskem, je čudovit razgled na okolico. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Z vrha Šilentabra (715 m), kjer je nekoč stal največji utrjen kompleks na Slovenskem, je čudovit razgled na okolico. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

PIVKA > Pot povezuje Park vojaške zgodovine, nekdanji vojaški poligon na Koti 110 (613 m), kjer so med prvo svetovno vojno zgradili sistem strelskih jarkov in izkopali kaverno z namenom usposabljanja enot, ki so se pripravljale na boj na soškem bojišču, in italijansko podzemno utrdbo na Primožu. S Primoža se pot spusti v dolino Dule, kjer naj bi po izročilu potekala stara rimska cesta, nato pa se začne blag vzpon do Šilentabra (715 m). Šilentabor je bil poseljen že v prazgodovini in rimski dobi, mogočna utrdba pa je bila sezidana v času turških vpadov. Na Šilentabru se nahaja tudi stara cerkev sv. Martina z ostanki poznoantične apside in fresk iz 15. stoletja. S Šilentabra se pohod nadaljuje proti turistični vasi Narin, od tam pa nazaj v Park vojaške zgodovine.

Zbirno mesto bo med 8. in 9. uro v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Prijavnina znaša pet evrov, udeleženci pohoda naj jo poravnajo na blagajni Parka. Otroci do 15 let se pohoda lahko udeležijo brezplačno.

Prijavnina vključuje ogled utrdbe Alpskega zidu na Primožu - dolžina rovov je približno 500 m, v notranjosti pa so ohranjeni ostanki bojnih položajev, skladišč streliva in bivalnih prostorov -, degustacijo (na poti bodo postavljene okrepčevalne točke s prigrizki in napitki), 10-odstotni popust tako za ogled Parka vojaške zgodovine kot za ogled Ekomuzeja in 10-odstotni popust za kosilo ob zaključku pohoda v Kantini Pivka. “Za ogled notranjosti podzemne utrdbe na Primožu pohodnikom priporočamo, da imajo s seboj svetilke,” svetuje Valentina Smrdel iz Parka vojaške zgodovine.

Spomladanskega pohoda po krožni poti vojaške zgodovine, ki je že stalnica v ponudbi Parka, letos pa je pohod tudi del akcije EU projekt, moj projekt, se vsako leto udeleži približno sto pohodnikov z raznih koncev Slovenije. “Nekateri pridejo samo na pohod, drugi si ob obisku Parka vojaške zgodovine privoščijo še to obliko rekreacije v naravi ... Vremenska napoved za ta konec tedna je bolj 'aprilska', a držimo pesti, da nam vreme ne bo preveč nagajalo in da nam pohoda ne bo treba odpovedati,” je optimistična Smrdelova.


Najbolj brano