Rak na dojki je dokaj dobro ozdravljiv

Kadar raka na dojki odkrijejo dovolj zgodaj, je dobro ozdravljiv. Večja je tudi možnost, da preprečijo ponovitev bolezni in razsejanost. Tudi v napredovali fazi tega raka obolelim lahko dobro pomagajo, na voljo so sodobna zdravila, terapijo pa prilagodijo vsakomur posebej.

Ženske bi morale biti pozorne na vsako spremembo. Foto: pixabay.com
Ženske bi morale biti pozorne na vsako spremembo. Foto: pixabay.com

Onkologi z ljubljanskega Onkološkega inštituta (OI) poudarjajo, da so s pomočjo najnovejših odkritij in sodobnih zdravil tudi pri razsejanem raku na dojki dobre možnosti za zdravljenje. Nasploh je pomembno, da raka odkrijejo dovolj zgodaj. Pogosto pa gredo ženske k zdravniku šele, ko je rak že razširjen. V Sloveniji je dostopnost do zdravil za to vrsto raka dobra, vse bolnice imajo enako možnost zdravljenja.

Za rakom na dojki vsako leto v Sloveniji zboli približno 1300 žensk, pri približno 90 odstotkih bolnic je bolezen ob postavitvi diagnoze že razširjena, pri četrtini se razširi kasneje, čeprav so bile pravilno zdravljene, navajajo podatki OI. Največja verjetnost za ponovitev raka je v času dveh do treh let po postavitvi diagnoze. Najpogosteje se zasevki oziroma metastaze pojavijo na kosteh, pljučih, jetrih in možganih.

1300

Slovenkam vsako leto odkrijejo raka na dojki.

90 %

žensk ima ob določitvi diagnoze razširjeno obliko raka.

Odločitev za način zdravljenja posamezne bolnice je vedno prilagojena posameznici. Kadar se odločijo za sistemsko zdravljenje, predpišejo zdravila, ki vplivajo na celoten sistem v organizmu, opredeljena zdravili napadajo vse rakave celice v telesu. Obstaja več vrst sistemskih zdravil - kemoterapija, tarčna zdravila in hormonska terapija.

Izkušnje dokazujejo, da zdravila niso enako učinkovita pri vseh bolnicah. Tudi biološka zdravila ne delujejo na vse vrste raka. Pri razsejani bolezni zato vedno preverijo, kakšne lastnosti imajo metastaze in ali so enake kot pri primarni bolezni. Kadar gre za hormonsko odvisno vrsto raka (takšnih vrst raka na dojki je 60 do 70 odstotkov), ga zdravijo z različnimi hormonskimi zdravili - v procesu zdravljenja povprečno zamenjajo štiri vrste hormonskih zdravil, saj posamezna vrsta sčasoma neha učinkovati. Pri tej vrsti raka ni potrebe po uporabi kemoterapije.

Približno 15 do 20 odstotkov bolnic ima vrsto raka na dojki, ki ga zdravijo z biološkimi zdravili, pri 15 odstotkih pa prvenstveno izberejo zdravljenje s kemoterapijo.

Zadnja leta se vse bolj uveljavlja tudi imunoterapija, vendar onkologi dodajajo, da še ni dovolj dokazov, da bi bila ta zdravila tako učinkovita tudi za raka na dojki, da bi z njimi lahko rutinsko zdravili vse oziroma večino bolnic. Dosedanje raziskave pa že potrjujejo, da je za določene vrste raka na dojki tudi ta terapija učinkovita.

Zdravniki dodajajo, da so pri zdravljenju tudi znani in potrjeni negativni učinki, saj jih ima nasploh vsako zdravilo. Najmanj naj bi jih imela hormonska zdravila, pogosti neželeni učinki hormonskih zdravil pa so znaki menopavze. Onkologi poudarjajo tudi, da mora bolnik zdravniku povedati, če jemlje kakšna komplementarna zdravila. Večina dodatkov ni škodljivih, nekateri pa lahko vplivajo na učinkovitost predpisanih zdravil.

Onkologi se soočajo tudi z bolnicami, pri katerih se čez čas po zdravljenju rak ponovi. Kot poudarjajo, je za to kriva biologija raka.


Najbolj brano