Prerojena Gorica sanja Evropo

Boj za naslov prvaka, četrto mesto, ki skoraj zanesljivo še pelje v Evropo, in za obstanek bo še neizprosen v preostalih petih krogih državnega prvenstva.

Nogometaši Gorice (v modrih dresih) bi z nekaj sreče še lahko ujeli celo nastop v nogometni Evropi. Foto: NZS
Nogometaši Gorice (v modrih dresih) bi z nekaj sreče še lahko ujeli celo nastop v nogometni Evropi. Foto: NZS

KOPER > Olimpija in Maribor zadnji teden usklajeno ne popuščata v boju za državni naslov. Kljub točki zaostanka za Olimpijo je v prednosti Maribor v tekmovalnem zaletu, ki se zdi skoraj neustavljiv. Morda bo po naslednjem krogu v četrtek zvečer že za odtenek bolj jasno, v katero smer se bo nagnila tehtnica. Po napovedih čaka vijoličaste edini resen tekmec do konca sezone (ob derbiju z Olimpijo) v sredo, ko Štajerci odhajajo na gostovanje v Domžale. Na karto Domžal stavijo tudi številni Olimpijini privrženci, ki pa so lahko nemalo zaskrbljeni po visokem porazu Domžal v Novi Gorici. Pri ekipi, ki je še pred dvema tednoma doma doživela pravi potop proti Mariboru. Tudi to nakazuje popolno nepredvidljivost slovenske prve lige, ki ima vendarle tudi bolj otipljive nastavke. Domžale so dosegle svoj cilj - že klasično tretje mesto, ki jim zagotavlja predkrog evropskega pokala. Proti Gorici so imele tudi svoje priložnosti, ki so ostale neizkoriščene. Zdi se, da je njihova forma v padcu in da so jutri v Domžalah favoriti Mariborčani. Toda ne gre dvomiti, da bodo gostitelji proti državnim prvakom igrali na polno, kar pa še ne zagotavlja želenega izida.

Vse kaže, da bo odločal derbi

Kot kaže, se je položaj umiril tudi pri Olimpiji, kjer se zaradi neurejene klubske infrastrukture, kar je nedvomno ena od večjih in nerazumljivih napak Milana Mandarića, v nepravih trenutkih pojavljajo manjši pretresi, ki ekipi zagotovo ne olajšajo dela. Olimpija igra vedno dan za Mariborom (jesenski prvak zaradi želje nosilca TV prenosov že tri leta igra dan prej), kar tudi prinaša psihološki pritisk. Tudi Ljubljančani se morajo sprijazniti, da bodo morali zmagovati vse do konca. Tudi na velikem derbiju čez malo manj kot dva tedna v Ljudskem vrtu. Brez vsaj ene zmage na derbiju pač ne moreš biti državni prvak. Če bi o prvaku odločal zadnji krog, bi bil znova v prednosti Maribor, ki bo gostil takrat najbrž precej nezainteresirano Gorico, ki v Ljudskem vrtu ponavadi “zmrzne”, medtem ko Olimpijo čaka prestižni derbi ljubljanske kotline v Domžalah.

Mura se vrača med elito

Morda pa Gorica še ni izgubila četrtega mesta, proti kateremu lahko spet nepričakovano pogleduje po uspešnem nizu. Za Evropo zaostaja le za eno zmago - Celje ima 44 točk, Rudar 43, Gorica pa 41 točk. Gorica je v zadnjih šestih tekmah na drugem mestu po učinku, saj je osvojila 13 od možnih 18 točk, ki jih je osvojil le Maribor.

Tudi boj za obstanek bi bil lahko odločen šele v zadnjem krogu, ko se bosta pomerila Ankaran in Aluminij. Ekipa iz Kidričevega se vendarle zdi že rešena na osmem mestu. Bolj ali manj je jasno, da je odprto le vprašanje, kdo bo odšel v dodatne kvalifikacije in kdo bo neposredno izpadel iz lige. Pri tem bo morda odločilno besedo imela licenčna komisija, ki bo odločala o pritožbi Ankarana, ki licence ni dobil na prvi stopnji licenciranja. Je pa zato že jasno, da se v prvo ligo po petih letih odsotnosti prihodnjo sezono vrača Mura, ki bo v Fazaneriji v nedeljo praznovala napredovanje, saj ima tri kroge pred koncem devet točk prednosti pred Nafto, ki se bo za drugo mesto še krepko borila z Dravo. Obe ekipi sta namreč točkovno izenačeni.


Najbolj brano