Nehvaležne napovedi

Sredi tedna se začenja sklepni del košarkarske sezone, ki v celoti ni zadovoljila nikogar. Klubi so nezadovoljni s tekmovalnim sistemom in kakovostjo sojenja, bolj bodo (so) zadovoljni zmagovalci, ki se rezultatskim uspehom zagotovo ne bodo odrekli. Za naslov državnega prvaka so v igri ostali še štirje klubi.

Primorsko čaka še odločilna končnica dolge sezone, v kateri bi lahko o zmagovalcu odločala le 
ena žoga. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Primorsko čaka še odločilna končnica dolge sezone, v kateri bi lahko o zmagovalcu odločala le ena žoga. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > V sredo se začenja polfinale državnega prvenstva, ki ga bosta odprla Petrol Olimpija in Rogaška, zvečer pa bosta na parket stopila še Sixt Primorska in Krka. Za uvrstitev v finale bo nasprotnika treba premagati dvakrat. Primorska in Krka sta se v tej sezoni zares dobro spoznala, saj sta ob tekmah v državnem prvenstvu merila moči tudi v drugoligaški različici regionalne lige ABA. Igrala ste celo v finalu, ki ga je dobila Krka. Skupaj sta moštvi odigrali kar sedem medsebojnih tekem. Trije polfinalisti so isti kot minulo sezono, novinec med njimi je Primorska. Kako se razmerja v slovenski košarki hitro spreminjajo, pove podatek, da je lani polfinale igral tudi Zlatorog, ki je letos prvi del državnega prvenstva končal na zadnjem mestu in je moral svoj status v prvi SKL (ne povsem brez težav) potrjevati v ligi za obstanek.

Izenačen polfinale Primorska : Krka

Favorita za uvrstitev v veliki finale državnega prvenstva je nehvaležno napovedovati. Olimpija in Primorska imata prednost domačega igrišča v morebitni tretji tekmi, vendar danes - upoštevajoč razplete tekem skozi sezono - to ni več pomembnejša prednost. V prvem paru - ponovitvi lanskega finala - je Olimpija nedvomno favorit. Rogaške pa ne gre kar tako odpisati, tudi zato, ker se je v polfinale prebila skozi šivankino uho in ker je ves čas verjela, da ji bo to uspelo, čeprav je bolj kazalo, da bo v polfinalu Helios, ki mu je na zadnji tekmi lige za prvaka uspelo zapraviti veliko prednost in (doma!) izgubiti z napol dopustniško Ilirijo. Tanki živci znajo biti v športu usodni in Jovan Beader bo najbrž to plačal s svojim stolčkom. Ekipo je treba pripraviti tudi psihološko. Drugi polfinale med Primorsko in Krko se zdi bolj izenačen, pri čemer je Krkina prednost v centrski vrsti. Res pa je tudi, da sta ekipi svoje tekmovalne cilje v sezoni bolj ali manj dosegli. Še bolj pa drži, da bo vsaka tekma v tem delu prvenstva zgodba zase.

Vsaka tekma v tem delu prvenstva bo zgodba zase.

Primorska uspešna tudi z mladimi

V vrstah edinega primorskega prvoligaša morajo biti z letošnjo sezono zelo zadovoljni. V drugem letu projekta Primorska so postali pokalni prvaki, igrali so v finalu lige ABA 2, kamor so se prebili skozi kvalifikacije, uvrstili so se med štiri najboljše ekipe v državi. Nekaj več mirnosti pred polfinalom je zagotovo prinesla tudi zgodnja odločitev vodstva kluba o podaljšanju pogodbe trenerju Jurici Golemcu, ki bo imel tudi v veliki meri proste roke pri kadrovanju. V ospredju javnosti je kajpak pretežno članska ekipe, a je ena temeljnih točk projekta tudi gradnja košarkarskega centra za vzgojo mlajših selekcij, kjer je ogrodje vsega ŠD Koš. V njem je vodja mlajših selekcij Miro Alilović dobil svojo vlogo pri vlečenju strokovnih in kadrovskih potez znotraj projekta. V prvi vrsti na vrata članske ekipe že trkata Gregor Glas in Maksim Gorbačov. “Sestavi članske ekipe za prihodnjo sezono se bomo v popolnosti lotili konec maja, trenutno pa smo z mislimi pri polfinalu državnega prvenstva, v katerem si vsi želimo, da bi tigri prikazali čim boljše igre in se prebili v veliki finale,” poudarja direktor kluba Matej Avanzo.


Najbolj brano