Narod bo praznoval z Ivanom

S tradicionalnim pohodom po Vrhniški poti so se v petek na Vrhniki začeli Cankarjevi dnevi 2018, s katerimi bodo še ves maj slavili tam rojenega Ivana Cankarja. Ob obletnici njegovega rojstnega dne 10. maja pa bodo spomin na pisatelja in dramatika z največ dogodki obudili v mestu, ki ga običajno ne povezujemo z njim - v Celju.

Ivan Cankar leta 1915, pri 39 letih, na fotografiji Frana Vesela
Ivan Cankar leta 1915, pri 39 letih, na fotografiji Frana Vesela  

VRHNIKA, CELJE > Še do konca tedna je v vrhniškem Cankarjevem domu brezplačno na ogled razstava Ljudstvu je spomenik všeč ... še vedno, ki pripoveduje o nastajanju spomenika na Vrhniki in še o nekaterih drugih kiparskih upodobitvah Ivana Cankarja (1876-1918). V torek ob 19. uri bodo Boštjan Gorenc - Pižama, Žiga X Gombač in Andrej Rozman - Roza tam gostovali z gledališko-stripovskim performansom Cankar strip, sočasno bodo v avli in galeriji odprli razstavo Cankar v stripu z ilustracijami Tanje Komadina, Igorja Šinkovca in Damijana Stepančiča iz knjig Moj lajf, Hlapec Jernej in pasja pravica in Hlapci - ko angeli omagajo.

V sredo, dan pred obletnico Cankarjevega rojstva, bo igralec in pesnik Tone Kuntner ob 17. uri v Cankarjevi knjižnici predstavil svojo novo knjigo Zamrznjena pomlad, ki jo posveča 100. obletnici pisateljeve smrti, 30. obletnici “slovenske pomladi” in še nekaterim drugim dogodkom, povezanim z narodovimi sanjami.

V četrtek, na Cankarjev rojstni dan, bodo na stežaj odprli vrata njegove spominske hiše na Klancu, v maju pa bodo na Vrhniki nanizali še več prireditev.

Cankarjevi dnevi že od 17. aprila bogatijo tudi Celje, kjer se bo do 11. junija zvrstilo približno 25 dogodkov: prostorske inštalacije, literarna srečanja, razstave, predavanja, kvizi, ...

Vodja prireditev Jože Volfand napoveduje, da bo vrhunec v sredo, 9. maja, ko se bo v Celju zbralo veliko uglednih slovenskih pesnikov in pisateljev. Dopoldne bodo ob kostumiranih Cankarjevih dramskih likih sodelovali na literarno-glasbenem recitalu na Krekovem trgu, zatem bodo obiskali celjske šole, popoldne pa bodo znova recitirali na zvezdi v središču mesta. Med njimi bodo Ervin Fritz, Bina Štampe Žmavc, Aleš Berger, Miroslav Košuta, Tone Kuntner, Cvetka Lipuš, Marko Kravos, Andrej Brvar, Stanka Hrastelj, Ifigenija Simonovič, Jasna Blažič, Cvetka Bevc, Petra Kolmančič, Barbara Korun, Luna Jurančič Šribar, Feri Lainšček, Maja Vidmar, Nataša Velikonja, ... Na predvečer Cankarjevega rojstnega dne se bodo na pobudo Društva slovenskih pisateljev srečali še v lokalu, umeščenem v stari obrambni stolp mestnega obzidja.

Prav tako 9. maja bodo v največjem celjskem trgovskem središču odprli razstavo fotografij Cankarjevih dram, uprizorjenih na odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

V torek, 22. maja, ob 17. uri, bo v Osrednji knjižnici Celje novinar Peter Kolšek nastopil s predavanjem Cankar in ženske, našemu velikemu umetniku pa se bodo poklonili tudi drugod po domovini. Seveda tudi na njegovem Rožniku, kjer se bodo na njegov rojstni dan v četrtek ob 18. uri spomnili, kako je leta 1907 kandidiral na volitvah. Aktualno.


Najbolj brano