Občini Postojna 325.000 evrov dividende

Dobri poslovni rezultati družbe Postojnska jama, ki je lani svoj čisti dobiček povišala za več kot petino, koristijo tudi Občini Postojna kot manjšinski solastnici, ki ima v družbi 25,1-odstotni delež. Na ta račun bo letos prejela že več kot 325.000 evrov dividende, večinski solastnik, družba Batagel&Co., pa 970.000 evrov.

Postojnska jama Foto: dokumentacija Postojnske jame
Postojnska jama Foto: dokumentacija Postojnske jame

POSTOJNA > Delničarja Postojnske jame, družba Batagel&Co. Marjana Batagelja in Katje Dolenc Batagelj in Občina Postojna, sta na nedavni skupščini sprejela sklep o uporabi bilančnega dobička za leto 2017, ki znaša skupno 24,2 milijona evrov, od tega je 17,7 milijona prenesenega čistega dobička iz preteklih let in 6,5 čistega dobička iz lanskega poslovnega leta. Na predlog upravnega odbora je skupščina sklenila, da se za izplačilo dividend delničarjema uporabi 1,3 milijona evrov oziroma 3,88 evrov na delnico, preostanek bilančnega dobička pa ostane nerazporejen in se prenese v naslednje leto.

Glede na število delnic bo Občina Postojna prejela dobrih 325.000 evrov. Kot je pojasnil Stanko Markovičič, član upravnega obora Postojnske jame in postojnski podžupan, je družba za dividende namenila okrog 20 odstotkov čistega dobička, kar je tudi v skladu s pred časom sprejeto občinsko strategijo o upravljanju kapitalskih naložb. “Lansko leto je bilo izjemno uspešno, rekordno. Vse zastavljene cilje, ki jih je v zvezi z naložbo v Postojnski jami sprejel občinski svet, že presegamo,” je ob tem dejal Markovčič in dodal, da kot predstavnik občine v upravnem odboru družbe ne zastopa samo občine, pač pa deluje v korist družbe.


Komentar novinarja

Veronika Rupnik Ženko

Občini Postojna 325.000 evrov dividende

POSTOJNA > Delničarja Postojnske jame, družba Batagel&Co. Marjana Batagelja in Katje Dolenc Batagelj in Občina Postojna, sta na nedavni skupščini sprejela sklep o uporabi bilančnega dobička za leto 2017, ki znaša skupno 24,2 milijona evrov, od tega je 17,7 milijona prenesenega čistega dobička iz preteklih let in 6,5 čistega dobička iz lanskega poslovnega leta. Na predlog upravnega odbora je skupščina sklenila, da se za izplačilo dividend delničarjema uporabi 1,3 milijona evrov oziroma ...

Preberi več

Najbolj brano