Krvavi obračun sredi polne portoroške plaže

S soncem obsijano spokojno sobotno popoldne na portoroški plaži so nekaj minut pred pol osmo zvečer pretrgali streli. Ljudi je zajela panika, začeli so bežati, Ranjenega moškega so reševalci odpeljali v izolsko bolnišnico, kasneje pa so ga prepeljali v ljubljanski klinični center, njegovo stanje je bilo zelo resno. Policija je včeraj še vedno preiskovala kraj streljanja, za storilcem pa naj menda še ne bi imeli nobenih sledi.

Kriminalisti so v soboto pozno v noč iskali sledi za storilcem na 
peščeni plaži.  Foto: Sijan Pretnar
Kriminalisti so v soboto pozno v noč iskali sledi za storilcem na peščeni plaži.  Foto: Sijan Pretnar

PORTOROŽ > Na centralni plaži v Portorožu, na mivki pred lokali, v katerih je bilo še polno ljudi, so se v soboto nekaj minut pred pol osmo uro zvečer zaslišali streli. Pet mladih fantov se je iz bližnjega lokala ob portoroški promenadi spustilo na plažo. “Potem je iz druge smeri prišel še en fant in začel streljati na njih. Eden je obležal na mivki in potem so se vsi razbežali,” nam je po streljanju povedal David Delfar iz Kavarne Karamela. “Slišal sem šest ali sedem strelov, takoj sem poklical policijo,” je še opisal dramatične trenutke. Ura je bila 19.27.

Ko so se zaslišali streli, so ljudje začeli bežati, starši so poskrbeli za svoje otroke in jih prekrivali s svojimi telesi, nekateri so se sklonili na tla, drugi so se skrili pod mize. Zavladala je panika.

Moški, v katerega je strelec uperil pištolo in ga hudo ranil, se je po pripovedovanju očividca kasneje dvignil. Njegovi spremljevalci so mu pomagali do lokala na drugi strani, ob promenadi, kamor so kasneje prišli reševalci. Najprej reševalec na motorju, nato še reševalci z reševalnim vozilom.

Sreča, da ni bilo otrok

Po oskrbi so ga odpeljali v izolsko bolnišnico, kasneje pa v ljubljanski klinični center. Sprva se je razširila informacija, da je bil ranjen še nekdo, vendar tega na koprski policijski upravi, kjer so bili še včeraj zelo skopi z informacijami, niso potrdili. Sporočili so le, da je poškodovan 38-letni moški.

“Grozno, težko verjameš, da se kaj takega lahko zgodi,” je še dodal Delfar, pretresena dekleta, ki so delala v njihovi kavarni, so poslali domov. Na plaži je bilo še polno otrok, še sreča, da takrat niso bili v neposredni bližini ali na manjšem plastičnem otroškem toboganu na prizorišču streljanja, je dejala druga očividka.

V enem od bližnjih lokalov takrat razen osebja ni bilo nikogar. So pa natakarice videle, kako so trije moški ranjenega kolega spremljali po prehodu med plažo in promenado v drugi gostinski lokal. Krvava sled se je vila vse od mivke mimo lokalov.

V lokalu, kamor se je zatekel ustreljeni, je eden od natakarjev povedal le, da je bilo “veliko krvi”.

Slišal štiri strele

Strele je bilo slišati tudi v lokale čez cesto, kjer je bilo prav tako polno gostov. “Slišal sem štiri poke,” je povedal natakar. Najprej ni vedel, kaj se je zgodilo. Mnogi so najprej pomislili na petarde ali rakete. Kasneje pa je slišal krike in jok, prestrašeni ljudje so bežali. V Portorož so prihitele številne policijske patrulje, poleg številnih policistov so bili tam tudi kriminalisti in forenzični tehniki. Policisti in policistke so spraševali goste in osebje lokalov, kaj so videli.

V soboto zvečer je bilo napeto tudi pred izolsko bolnišnico, kamor so najprej prepeljali 38-letnega ranjenega moškega. Pred urgenco je bilo več ljudi, v bližini vhoda je bilo parkirano policijsko vozilo, pred vhodom pa je bilo več policistov v neprebojnih jopičih, nekateri so bili tudi z dolgocevnim orožjem.

Sledi še nimajo

Po obvestilu o streljanju so policisti postavili več blokadnih točk, policisti so med drugim pregledovali vozila na Belvederju in v krožišču v bližini izolske bolnišnice.

Na prizorišču streljanja so bili policisti, kriminalisti in forenzični tehniki še pozno v noč. Gasilci so jim pomagali z razsvetljavo. Forenzični tehniki so iskali sledi v mivki, fotografirali so tudi notranjost lokala, v katerega se je zatekel ranjeni moški.

Preiskovanje sobotnega streljanja se je intenzivno nadaljevalo tudi včeraj. Kriminalisti in forenziki so še vedno pregledovali kraj streljanja in celo brskali po bližnjih smetnjakih, prav tako so kriminaliste opazili v izolski bolnišnici in v njeni neposredni okolici. Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec nam je potrdila, da so bili kriminalisti v bolnišnici in bližini zaradi preiskovanja sobotnega dogodka.

Glede identitete strelca naj bi policisti včeraj še vedno tavali v temi. Čeprav je v takih primerih običajno, da žrtev pozna strelca ali vsaj ve, kdo bi imel motiv za takšno dejanje, naj policisti včeraj še ne bi prišli do imena osumljenca. Menda ni jasno niti to ali je streljal le napadalec ali pa še kdo drug pred njim. Ustreljeni moški je doma z območja Ljubljane, prav tako tudi njegovi spremljevalci.


Najbolj brano