GoPro Hero 6 - mali veliki heroj

Športne kamere GoPro so v komercialni prodaji že od leta 2006, njihov snovalec pa je o ideji razmišljal že veliko prej. Danes cenene dvojnike te zelo uspešne kamere dobimo že za 30 evrov, a stari pregovor pravi: malo denarja - malo muzike. Športno kamero si danes lahko omisli prav vsak, a kaj lahko z njo počnejo tisti, ki se ne predajajo adrenalinu?

GoPro Hero 6 ima vse, kar imajo veliki, in še več.
GoPro Hero 6 ima vse, kar imajo veliki, in še več. 

Ima vse, kar imajo veliki, se je nekoč glasil oglas. Lahko potrdim, da ima tudi kamera GoPro Hero 6, ki so nam jo posodili v spletni trgovini Fotoklik, vse, kar imajo veliki, in še več!

Lastniki športnih kamer povečini lovijo v objektiv adrenalinske prizore, medtem ko skačejo, drvijo, letijo, plavajo, smučajo ... Sam sem ubral nekoliko drugačen pristop. Nekajkrat sem jo uporabili kot dopolnilno fotografsko orodje, primarno pa kot fotoaparat za nočne posnetke, iz katerih sem nato sestavil nočni film.

Nekaj tehničnih podatkov za tiste, ki morda ne poznajo 6. generacije te športne kamere. Tako Hero 5 kot 6 sta za razliko od prejšnjih generacij že v osnovni izvedbi vodotesne kamere do globine 10 metrov, od tu dalje pa je treba dokupiti podvodno ohišje. Kamera je opremljena z 2-palčnim zaslonom na dotik. Resolucija popolnoma novega GP1 senzorja je tako kot pri prejšnjih kamerah 12 milijonov pik, kamera omogoča foto zapis jpeg ter RAW, maksimalno video ločljivost UHD 3840 x 2160 s 60 posnetki na sekundo in full HD 1080 z 240 posnetki na sekundo.

Novost: korekcija navpičnih linij

Kamera je že od svoje druge izvedbe znana po zelo širokokotni leči, s katero naj zajame največ dogajanja okoli nas, temu primerna je tudi ostrina, ki je zaradi tega fiksna, prav tako kot zaslonka f/ 2,8. Foto-kamera je zaradi svojega širokega kota tako zelo priljubljena za popotniške selfije in fotografiranje naravnih lepot z zelo široko perspektivo.

Kot novost je tu korekcija zornega kota (FOV), ki nam poleg načinov superview in wide omogoča še način linear, kjer elektronsko opravi korekcijo vertikalnih linij motiva. Na račun nekoliko zmanjšanega vidnega kota se tako lahko znebimo moteče ukrivljenosti motiva.

Čeprav smo za preizkus morali kar nekaj časa čakati na lepo vreme, se je splačalo, svoje pa je pristavila še burja. Za nočne posnetke je nova baterija zdržala tri ure, za vsaj trikrat toliko pa bi morali biti opremljeni z manjšim zunanjim baterijskim napajanjem, kot je na primer powerbank 5000 maAH.

Nočni timelapse

Mali heroj med svojimi nastavitvami časovnega fotografiranja ali snemanja (timelapse) ponuja tudi možnost nočnega timelapsa, ta omogoča ročne nastavitve PT (protune - profesionalna nastavitev), kjer poljubno nastavimo čas, občutljivost, barve, zaporedje. Tako ustvarimo zaporedne osvetlitve nočnega neba, ki jih kasneje med obdelavo na računalniku združimo v zaporedje 25 slik na sekundo, da dobimo vrtenje zemlje in sij nočnega neba. Za neučakane je na voljo funkcija timelapse video, ki pa ni uporabna za nočno snemanje.

Za združevanje dnevnih ali nočnih posnetkov sem uporabil program Virtualdub lahko pa uporabite tudi AviSynth, oba sta brezplačno dostopna in ponujata veliko eksperimentiranja radovednim, vendar sta na voljo le za okolje windows. Če nočni posnetek opravimo vsakih 30 sekund ali manj, odvisno od nočne svetlobe in okolja, kjer to počnemo, potrebujemo najmanj dve uri fotografiranja za 9,6 sekund končnega videa.


Najbolj brano