V nekdanji trgovini na Kolodvorski cesti poželi 2140 sadik marihuane

Na Kolodvorski cesti v Postojni so koprski kriminalisti in postojnski policisti pred dnevi odkrili doslej največji laboratorij za hidroponično gojenje marihuane na Primorskem. 34-letni domačin je v zgledno urejenih prostorih za to dejavnost gojil več kot 2000 sadik marihuane, v plastičnih posodah so našli še pet kilogramov že posušenih vršičkov. Po izračunih koprskih kriminalistov bi lahko osumljeni v samo enem letu zaslužil več kot milijon evrov.

V prostorih nekdanje trgovine so zasegli več kot 2100 sadik.
V prostorih nekdanje trgovine so zasegli več kot 2100 sadik.  

POSTOJNA > Po Postojni so se že od prejšnjega tedna širile govorice o tem, da so policisti in kriminalisti na Kolodvorski cesti, nedaleč od postojnske policijske postaje, odkrili “hud laboratorij za gojenje trave”. V bližini hiše so opazovali večje število policijskih vozil in može postave, ki so imeli kar nekaj dela z odnašanjem pridelka in opreme, potrebne za gojenje konoplje. Včeraj so na koprski policijski upravi potrdili govorice.

Pojasnili so, da so koprski kriminalisti in postojnski policisti prejšnji četrtek zaradi suma kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami opravili hišno preiskavo nekdanje trgovine na območju Postojne. Govorice o dodatni dejavnosti v nekdanji trgovini so očitno prišle tudi do policistov, ti pa so z zbiranjem obvestil in drugih dokazov ugotovili, da so sumi utemeljeni in da je 34-letni osumljenec nekdanjo trgovino preuredil v prostor za hidroponično gojenje konoplje. Večje količine te prepovedne rastline so bile namenjene nadaljnji preprodaji.

Bogate žetve v nekdanjih piščančjih farmah

V zadnjih letih je to največji takšen laboratorij, ki so ga odkrili na Primorskem, pa tudi med večjimi v državi. Lani jeseni so policisti v opuščeni piščančji farmi na robu Rodika zasegli 1144 rastlin konoplje, v priporu pa se je znašel 33-letnik iz okolice Ljubljane. Med večjimi odkritji v zadnjih letih na Primorskem je tudi zaseg konoplje v nekdanji piščančji farmi v Štorjah pri Sežani. Tam so spomladi leta 2014 odkrili skoraj 1600 rastlin konoplje, za donosno dejavnost pa je skrbela skupina vrtnarjev z Dolenjskega.

Zasegli tudi opremo

Na koprskem okrožnem sodišču so dobili odredbo za hišno preiskavo in prejšnji teden preiskali nekdanjo trgovino. V pritličju in prvem nadstropju je bilo več med seboj povezanih prostorov, v katerih so bili posebej urejeni prostori za hidroponično gojenje konoplje, z vso potrebno opremo - za zalivanje, prezračevanje, ogrevanje ... Električna napeljava je bila računalniško vodena. V “laboratoriju” je raslo 2140 različno velikih rastlin konoplje, od sadik do že zrelih rastlin. V plastičnih posodah pa je bilo več kot pet kilogramov že posušenih vršičkov. Med hišno preiskavo so odstranili in odpeljali vso napeljavo, naprave in pripomočke za gojenje konoplje.

Sodnica odredila hišni pripor

34-letnega osumljenca med hišno preiskavo ni bilo doma, bil je v tujini, zato so za njim razpisali ukrep iskanja in prijetja. Po naših podatkih je bil 34-letni M. M. na Daljnem vzhodu. Ko se je po novici o tem, da so ga obiskali policisti, vračal domov, so ga v soboto prijeli na mejnem prehodu Bistrica ob Sotli. S kazensko ovadbo zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami so ga nato odpeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča.

2140 rastlin konoplje in

5 kilogramov posušenih vršičkov so kriminalisti in policisti odkrili v nekdanji trgovini v Postojni.

Državna tožilka je zanj zaradi ponovitvene nevarnosti predlagala pripor, vendar se preiskovalna sodnica s tem ni strinjala, odredila je hišni pripor. O tem, ali bo Postojnčan ostal v hišnem priporu ali se bo preselil v pravega, mora odločiti izvenobravnavni senat sodišča.

V enem letu bi lahko zaslužil več kot milijon evrov

Koprski kriminalisti so izračunali, da bi osumljeni - glede na trenutno tržno vrednost konoplje (kilogram stane približno 4000 evrov) in glede na to, da bi vsaka zasežena rastlina dala približno 30 do 50 gramov vršičkov, že z eno žetvijo zaslužil 342.000 evrov (če bi vse rastline obrodile hkrati). Letno bi lahko računal na štiri žetve, v enem letu bi tako lahko zaslužil 1,369 milijona evrov.

Med vsemi zaseženimi sadikami jih je bilo vsaj 780 zrelih do te mere, da bi v največ treh tednih osumljeni že pobral pridelek in zaslužil 124.000 evrov, so še izračunali koprski kriminalisti. Z delom še niso povsem končali, zbirajo še dodatna obvestila, da bi ugotovili, kdo je osumljenemu, medtem ko ga ni bilo doma, pomagal pri gojenju konoplje.


Najbolj brano