Človek nasproti stroju

V Pilonovi galeriji se z razstavo NI : UI = ? predstavljajo dijaki prvih letnikov Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina. Na prvi pogled skrivnostni naslov postavlja pred gledalca vprašanje o odnosu med naravno in umetno inteligenco, ki naj bi v prihodnje najpomembneje vplivala na svet. Dijaki so navdih za raziskovanje in ustvarjanje poiskali v delih kiparke Milene Lah.

Dijaki so raziskovali odnos med naravno in umetno inteligenco. Foto: Bostjan Volk
Dijaki so raziskovali odnos med naravno in umetno inteligenco. Foto: Bostjan Volk

AJDOVŠČINA > 16 dijakov 1. a in 16 dijakov 1. b. letnika Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina je pod mentorstvom profesorice likovne umetnosti Damjane Plešnar ter kustosinje pedagoginje Pilonove galerije Tanje Cigoj v tokratni pedagoški likovni delavci navdih poiskalo v razstavi umetnice Milene Lah, ki je z vizionarskim pogledom v svojih kiparskih delih presegala prostor in čas.

Vrata v prihodnost

”Njena skulptura Vrata v tretje tisočletje iz kiparske vizije Velebit (1985 ̶1995) je sodobnike izzivala k samoizpraševanju o pripravljenosti na vstop v novo tisočletje, v katero so se rodili naši razstavljavci,” je o tokratnem sodelovanju s srednjo šolo povedala kustosinja Tanja Cigoj. Projekt, ki ga zavoda izvajata že več kot desetletje, se je v tem šolskem letu osredotočil na razmišljanje o času, o danes in jutri.

“Tu se je porodil tudi naslov razstave, ki zastavlja vprašanje, v kakšnem odnosu in razmerju sta naravna inteligenca, torej človek, in umetna inteligenca, stroj. Razmišljali smo o naglici razvoja tehnologije, navidezni resničnosti, umetni inteligenci, robotizaciji, ki danes s svojimi izboljšavami in izumi posega tako na poslovna kakor tudi na osebna področja življenja, ter kaj nam prinaša jutri,” je še povedala Tanja Cigoj. Ustvarjena dela so po njenih besedah refleksije generacije, ki ta razvoj doživlja in samoumevno sega po njegovih dosežkih.

Ustvarjali so tako sami kakor tudi v skupini

Dijaki so, bodisi skupinsko bodisi individualno, ustvarili 23 del. Ob razstavi so v Pilonovi galeriji izdali zgibanko z reprodukcijami del, s spremno besedo ravnatelja srednje šole Andreja Rutarja, profesorice Damjane Plešnar in kustosinje Tanje Cigoj. Fotografije in oblikovanje spremljajočih publikacij sta delo Primoža Breclja.

Odprtje razstave so s kulturnim programom pospremili dijaki, zbrane sta pozdravila tudi direktorica galerije Tina Ponebšek in ravnatelj šole Andrej Rutar. Razstava je brezplačno na ogled do 29. aprila.


Najbolj brano