Hrana koristi in škodi

Kronične bolezni zahtevajo zdravniški nadzor, jemanje zdravil in primerno prehrano. Evropska pobuda ONCA narekuje dostop do optimalne prehrane vseh kroničnih bolnikov v EU in zavezuje vse članice. Nanjo so opozorili na strokovnem srečanju predstavniki vseh društev vseh kroničnih bolnikov v Sloveniji.

Preobčutljivost in alergije na neko vrsto hrane se lahko pokažejo 
po rojstvu ali ob pojavu določene kronične bolezni.  Foto: STR
Preobčutljivost in alergije na neko vrsto hrane se lahko pokažejo po rojstvu ali ob pojavu določene kronične bolezni.  Foto: STR

Kronične bolezni zahtevajo poseben režim zdravljenja, del tega je primerna prehrana. Ta lahko zdravje izboljša, ohranja ali poslabša, pri nekaterih celo ogrozi življenje.

Na to so nedavno opozorili na sestanku predstavniki vseh društev kroničnih bolnikov v Sloveniji. Posebej izpostavljajo evropsko pobude ONCA (Optimal Nutrition Care for All), ki se zavzema za pravico obolelih do primerne prehrane. Zajeta je v slovenski Resoluciji o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025.

Hrana - podpora zdravljenja

Medicinska literatura poudarja, da je pri vsaki bolezni, še zlasti kronični, režim prehrane podpora zdravljenja. Hrana lahko osnovno bolezen poslabša in ogrozi zdravje bolnika.

Mnoge raziskave potrjujejo pomen pravilne prehrane v procesu zdravljenja in za preživetje. Ob spoštovanju priporočil odpadejo drugi stroški zdravljenja, zdravljenje je krajše. ONCA poudarja vlogo klinične prehrane pri vodenju večine kroničnih bolezni in ljudi z večjim tveganjem zaradi prehranske ogroženosti. Nared so priporočila za zdravljenje kroničnih bolnikov.

Skrb se začne v osnovnem zdravstvu z dobro preventivo in izboljšanjem vodenja bolezni vsakega bolnika. Nujno bi bilo presejanje prebivalstva na prehransko ogroženost in sistematično ozaveščanje. Kronične bolnike bi morali strokovno nadzirati in voditi evidence o njihovem režimu prehrane tudi pred operacijami in med zdravljenjem v bolnišnici ter po odpustu domov.

Vse več preobčutljivih na posamezne snovi

V razvitem svetu in pri nas narašča število bolnikov preobčutljivih (intolerantnih) na posamezna živila. Ne gre sicer za alergijo na hrano, ki bi jo lahko s testi povsem zagotovo potrdili, povzroča pa neželene učinke, od hude driske do krčev v prebavilih. V primeru alergije pa slednjo dokažejo s posebnimi alergološkimi testi. vendar splošni alergološki testi vsebujejo testiranje le na najpogostejše alergene. Posebne teste opravijo prilagojene posamezniku le v primeru hudih težav. Testiranje včasih ne pokaže želenih izidov in je nujno ponavljanje testov z vključevanjem novih možnih alergenov.

Ko gre za nekatera posebna zdravstvena stanja bolnikov, ki morajo uživati individualno prilagojeno hrano, morajo biti ti bolniki deležni posebne podpore pri prehrani, ki zajema uporabo medicinske hrane (prehranske nadomestke).

Resolucija je dobra podlaga za strokovno izvajanje kliničnih prehranskih ukrepov po meri bolnikov. Obstaja več primerov dobre prakse in kliničnih poti za izvajanje prehranske podpore na vseh ravneh zdravstvenega sistema.

Pomanjkljivost pa je v slabem dostopu bolnikov in tistih, ki so prehransko ogroženi, do ustreznega svetovanja. Zato mnogi informacije iščejo na spletu. Pogosto tudi med bivanjem v bolnišnicah ti bolniki ne dobivajo primerne hrane. V praksi marsikateri zdravniki, ki sicer vedo, kako pomembna je prehranska podpora za kroničnega bolnika, tega na izvajajo. Vzroki so pomanjkanje časa, preobremenjenost in neznanje.

“Bolniki imajo pravico do ustreznega zdravljenja in podpore. Zahtevamo, da čim prej zaživijo priporočila iz resolucije, usklajena z našimi potrebami in priporočili ONCA,” pravi podpredsednik slovenskega društva za kronično vnetno črevesno bolezen Dušan Baraga. Dodaja, da je nujno treba že v osnovnem zdravstvu zgodaj odkrivati in odpravljati neustreznih prehranjevalne navade in poskrbeti, da so individualne obravnave in prehrane deležni tudi vsi v bolnišnicah in domovih ostarelih.


Najbolj brano