Jan Tratnik že danes spet v Belgiji

Začetek pomladi so v dobršni meri zaznamovali slovenski kolesarji. Med njimi je bil tudi Idrijčan Jan Tratnik, ki smo ga v našem uredništvu izbrali za športnika meseca marca.

Jan Tratnik je dokazal, da lansko deseto mesto na SP v vožnji na čas ni bilo naključno.   Foto: Kolesarska zveza Slovenije
Jan Tratnik je dokazal, da lansko deseto mesto na SP v vožnji na čas ni bilo naključno.  Foto: Kolesarska zveza Slovenije

Član poljske ekipe CCC Sprandi Polkowice je v razmaku šestih dni dobil kar dve preizkušnji. Jan Tratnik je bil sprva najhitrejši na sklepnem kronometru krajše etapne dirke Coppi e Bartali v Italiji, nato pa je zmagoslavno dvignil roke v zrak tudi na dirki v nizozemskem Limburgu. Obe preizkušnji sicer ne sodita v koledar svetovne serije, kot denimo dirka po Baskiji, kjer se je zmage veselil Primož Roglič, a imata svojo težo na kolesarski sceni. Tratnik in Roglič sta sicer 28-letna vrstnika, poleg izstopajočih dosežkov v kronometru pa ju druži tudi pristno prijateljstvo.

“Po dirkah se z Rogličem večkrat slišiva, ob vsakem uspehu si čestitava. Tako je bilo tudi tokrat. Med letom v zgoščenem koledarju dirk, ki se pogosto križajo, ni časa za sproščeno druženje. Zato pa si z najinima dekletoma, ki redno vzdržujeta stike, v domovini privoščimo kakšno skupno večerjo. Sicer pa mi je Primož dal kar nekaj dragocenih nasvetov za kronometer in me spodbujal, da sem se sistematično lotil vožnje na čas,” je povedal Tratnik, ki mu obe zmagi veliko pomenita. Še posebej potem, ko ga je na februarski dirki po Andaluziji smola s počenim krmilom bržkone oddaljila od zmagovalnega odra v vožnji na čas.

Ob Tratniku danes tudi Božič

V nedeljo se z dirko Amstel Gold Race začenja sloviti ardenski trojček oziroma drugi del spomladanskih klasik svetovne serije. Današnja Brabantska puščica predstavlja pravšnjo generalko. Na dirki ekstra kategorije bo na startu sedem ekip iz World Toura. Med njimi tudi Bahrain Merida z lanskim zmagovalcem, Italijanom Sonnyjem Colbrellijem. Pomagal mu bo tudi Borut Božič, ki bo ob Janu Tratniku tako drugi Idrijčan v karavani.

Idrijčan je na dirki Coppi e Bartali z enim očesom pogledoval tudi proti skupnemu seštevku, a je po gorski etapi, kjer je šlo vse narobe, spremenil načrte. “Osredotočil sem se na sklepni kronometer, kjer sem želel dokazati, da uvrstitev med prvo deseterico na svetovnem prvenstvu ni bila naključna. V Limburgu pa sem dobil potrditev, da lahko krojim vrh na razgibanih enodnevnih klasikah s krajšimi klanci. Že lani sem bil blizu odmevnemu dosežku, a so me tri kilometre pred ciljem ujeli. Letos pa mi je uspelo kronati delo moštvenih kolegov, čeravno ni šlo vse tako gladko, kot se je morda zdelo ob zmagovitem razpletu dirke. Osem kilometrov pred ciljem sem zgrešil smer trase, zato sem porabil precej moči, da sem ujel ubežnike, v zaključku dirke pa so me začeli grabiti še krči,” je povedal Tratnik, ki si je po ponesrečenem moštvenem nastopu na belgijski klasiki Scheldeprijs pretekli konec tedna za krajši čas polnil baterije doma.

V ponedeljek se je vrnil v Belgijo, kjer bo danes zavrtel pedala na še eni tradicionalni dirki, Brabantski puščici. Razgibana trasa in kilometrska špica proti cilju naj bi ustrezali Tratniku, ki ga aprila čaka tudi slikovita dirka po Hrvaški, 1. maja pa enodnevna preizkušnja v okolici Frankfurta. Lani je poljska ekipa, ki sodi v drugi kolesarski razred (Pro Continental), dobila več vabil na dirke svetovne serije, med katerimi je bila tudi Tratniku ljuba enodnevna klasika Amstel Gold Race. Pedala pa je Idrijčan vrtel tudi na Giru, kjer je zlasti na kronometrih opozoril nase. Letos je priložnosti za dokazovanje med elito bistveno manj, Idrijčan pa se nadeja, da je z rezultati na dirkah nižje kategorije opozoril nase katero od prvorazrednih ekip World Toura, v katerem je svoj čas že bil.

Pri 21. letih so se Idrijčanu odprla vrata slovitega Quick Stepa, najbolj trofejne ekipe v prvem delu letošnje sezone. Prestop v eno najmočnejših zasedb na svetu ni bila najbolj posrečena poteza, po krajši preizkusni dobi je Tratnik šel dva koraka nazaj in kolesarsko zgodbo začel pisati dejansko znova. “Takrat je bil Quick Step zame prevelik zalogaj, sicer pa ni dvoma, da gre za vrhunsko moštvo, tako po organizacijski kot tekmovalni plati. V ekipi so v prvi vrsti odlični kolesarji, prav tako pomembno pa je, da vsi dihajo za skupni cilj in se iskreno veselijo uspehov ekipnih kolegov. V Quick Stepu vlada res močan moštveni duh,” je povedal Tratnik, ki si obeta vidno vlogo tudi na junijski dirki po Sloveniji.


Najbolj brano