Teden odločitev

Novi teden prinaša nove izzive tudi na slovenski nogometni sceni. Pester tekmovalni utrip bo razdeljen na dva snopiča tekem. Jutri in v četrtek bomo dobili pokalna finalista, vikend paket pa utegne razrešiti tudi prvoligaške uganke.

Novogoričani (v temnejših dresih) in Ankarančani bodo ta teden 
odigrali po dve tekmi.  Foto: Leo Caharija
Novogoričani (v temnejših dresih) in Ankarančani bodo ta teden odigrali po dve tekmi.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Pretekli prvenstveni krog ni spremenil točkovnih razmerij v zgornjem in spodnjem delu prvoligaške lestvice, zato pa bi ga lahko sledeči. Gotovo pa bomo dobili oba finalista slovenskega pokala, ki se bosta pomerila 30. maja v Stožicah. Pri Olimpiji si seveda želijo, da bi imeli prihodnji mesec dvojni razlog za slavje na domačem stadionu. Za zdaj jim dobro kaže na obeh frontah, prvenstveni in pokalni, kjer morajo sicer preskočiti še dve oviri. Če bodo jutri v Celju ubranili prednost 2:1 s prve tekme, bodo v finalnem obračunu v vsakem primeru favoriti, bodisi proti Aluminiju bodisi proti Gorici, ki bo v četrtek v Kidričevem lovila zaostanek 1:2 s prvega dvoboja.

Poleg pozitivne bilance na prvenstvenih in izločilnih dvobojih v Kidričevem lahko Novogoričani nemara črpajo navdih tudi iz neugodne pokalne izkušnje z Aluminijem. V sezoni 2012/13 so izbranci Mirana Srebrniča v gosteh dobili prvi četrtfinalni dvoboj z 2:1, čez teden dni pa so v novogoriškem športnem parku doživeli šok, ko so v sklepnih sedmih minutah tekmeci zabili dva gola, slavili z 2:0 ter napredovali v polfinale. Je uresničljiv takšen scenarij v korist Novogoričanov? “Še vedno menim, da so možnosti 50:50. Morali bomo prevzeti pobudo, a hkrati tudi paziti na protinapade tekmeca. Vsekakor verjamemo v pozitiven razplet,” je povedal branilec Uroš Celcer, ki je bil v novogoriški zasedbi tudi pred dobrimi petimi leti. Nogometno pot je začel v Mariboru, ki bo v nedeljo gost novogoriškega športnega parka na tekmi 27. kroga.

Koprčani prejeli prvi gol

V nižjih ligah je s prvim porazom Biljencev in hkratno zmago Tolmincev, ki so se jim približali na dve točki, postalo zanimivo v boju za vrh tretje SNL zahod. Naslov v primorski ligi je seveda že oddan Koprčanom, ki so v 16. krogu nadaljevali zmagoviti niz, a pri tem prejeli prvi zadetek v prvenstveni sezoni.

Tudi državne prvake ta teden čaka dvojni spored. Pokalnemu tekmovanju so sicer pomahali v slovo že jeseni, jutri pa bodo v Kranju odigrali zaostalo tekmo 20. kroga prve SNL, kjer seveda potrebujejo zmagoviti niz, če želijo dlje časa ohraniti tekmovalno napetost v lovu za vodilno Olimpijo.

Na drugi strani bi tudi gostiteljem prav prišla kakšna točka v boju za obstanek, kjer jim Ankaran diha za ovratnik. Ekipo Vlada Badžima čakata ta teden dve pravi gostovanji. V nedeljo bodo sklenili 27. krog v Kidričevem proti Aluminiju, že v četrtek pa jih v Velenju čaka zaostala tekma 20. kroga. Pred Triglavom sta dva domača obračuna, v nedeljo se bodo pomerili prav z Rudarjem.

Vsaj na papirju pa bo najprivlačnejša tekma tedna v soboto. Razplet bi lahko že odgovoril na vprašanje, ali se bo naslov vrnil v Ljubljano ali pa si lahko pred zadnjo četrtino prvenstva obetamo celo troboj za vrh. Zato bi morali Domžalčani v Stožicah ujeti 12. zaporedno zmago, s čimer bi izenačili rekord, ki ga drži stara Olimpija iz prve sezone v samostojni Sloveniji.

Jutri bodo dejavni tudi drugoligaši, ki bodo odigrali tri zaostale tekme. Dve bosta imeli primorski pridih. Brici, ki so s tremi zaporednimi zmagami naredili velik korak proti obstanku, si bodo v Vipolžah prizadevali podaljšati pozitiven niz proti Dobu, Cherrybox24 Tabor pa bo v Lendavi poskušal pokvariti prvoligaške načrte Nafti.


Najbolj brano