Mladi, fotografija in film

Sežana Foto Film Festival (SeFF) je minuli konec tedna že tretjič zapored privabil številne navdušence in ljubitelje fotografije. Poleg delavnic so v sklopu festivala organizatorji pripravili še fotografski sejem, razstave, predavanja in projekcije filmov.

Minuli konec tedna  je bila Sežana v znamenju fotografije in filma. 
Organizatorji nameravajo festival približati še širši javnosti. Foto: Petra Mezinec
Minuli konec tedna je bila Sežana v znamenju fotografije in filma. Organizatorji nameravajo festival približati še širši javnosti. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Na trati pred učilnicami in delavnicami Višje strokovne šole je obiskovalce med dvodnevnim festivalom pričakala ogromna črna škatla. “Nekakšen velik fotoaparat,” so pojasnili študentje, ki so prišleke vabili, da si ogledajo notranjost ogromne camere obscure.

Na glavo postavljena drevesa

“Smo v zatemnjenem prostoru z belimi stenami. Skozi odprtino na steni vpada svetloba, ki se lomi pod kotom 145 stopinj. Zunanje okolje se prezrcali na stene, strop in tla. Zato vidimo na glavo postavljena drevesa. Najlepše pa je videti avtomobile,” je delovanje velikega fotoaparata pojasnil Marcel Repina, študent drugega letnika šole.

Osrednje dogajanje festivala je seveda potekalo v notranjosti šole, kamor so s številnimi delavnicami privabili fotografske navdušence. Nekatere delavnice so vodili tudi študentje. Eden od njih, Tomaž Povodnik, se je posvetil procesu izdelave analogne barvne fotografije: “Prikazali bomo celoten proces od posnetka v studiu in dela v temnici do razvite fotografije na papirju. Tehnika je vedno ista, a se izgublja ročna izdelava.”

Na Višji strokovni šoli Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana želijo s festivalom predstaviti tiste tehnike in področja fotografije (in filma), ki so morda bolj zapostavljena.

Med take je sodila tudi delavnica zvoka v filmu. Le malo ljudi ve, da je za povprečno dolg celovečerni film potrebno posneti več kot 100 ur zvokov, ki jih med snemanjem filmski trak ne ujame. Tak je recimo zvok odloženega kozarca, hoja po travi, žvenketanje nakita in podobno.

Naj zaupamo le delček skrivnosti, ki sta jih s tečajniki delila Žiga Rangus in Jaka Skočir: zvok zlomljene zelene odlično ponazarja lomljenje kosti, hojo po snegu pa posnamejo tako, da hodijo po koruznem zdrobu.

Zanimanje za delavnice je bilo veliko, med bolj priljubljenimi je bila delavnica modne fotografije v studiu MR Fotograf pod vodstvom Dejana Nikolića. Na njej so tečajniki spoznavali celoten proces od posnetka do oddaje fotografije. Naštete delavnice so le del bogatega programa, ki so ga pripravili na šoli. Vse vsebine pa so bile brezplačne.

Ponosni na študente in dober sloves šole

“Posebnost našega festivala je, da so vanj vedno vključeni tudi študentje. Nekatere delavnice izvajajo sami ali pa so asistenti. Pomembna je povezava med študenti in predavatelji,” je pojasnila Jasna Klančišar,fotografinja in predavateljica na šoli.

S triletnim izkupičkom je zadovoljen tudi Anton Marn, ravnatelj sežanske višje strokovne šole: “Srečo imamo, da imamo dobre študente, predavatelje in dobre povezave zunaj šole, da lahko organiziramo profesionalne vsebine. Ponosni smo, da nam je v teh letih uspelo privabiti tako vrhunske goste.”

Načrtov za prihodnost pa je še veliko, med drugim nameravajo v festivalsko dogajanje vključiti širši spekter ljudi. “V tem trenutku je festival še vedno veliko bolj vpet v samo šolo kakor pa v prostor. Ravno letos smo izpeljali nekaj sprememb, ki bodo pripeljale do tega, da bo tudi lokalni prostor bolj zadihal z njim. Tako smo letos organizirali dve delavnici za najmlajše iz vrtca in šole,” je še povedal Marn.


Najbolj brano