Divji šparglji z jajci

 Foto: Sašo Dravinec
Foto: Sašo Dravinec

Sestavine za 4 osebe

šopek divjih špargljev

kos pancete ali pršuta

8 jajc

oljčno olje

sol

poper

parmezan

Divje šparglje, če jih nimamo, lahko uporabimo tudi gojene, ki pa imajo manj intenziven okus in so nekoliko slajši, nalomimo na koščke. Iz olesenelega dela skuhamo juho, ki jo shranimo za pripravo rižote. Vršičke damo na stran. Na oljčnem olju malce prepražimo na majhne kocke narezan pršut ali panceto. Dodamo šparglje, nekoliko popražimo in podušimo. Ojačamo ogenj in pridenemo razžvrkljana jajca. Med mešanjem jih pečemo do želene konsistence, nekateri imajo radi mehkejša, drugi bolj zapečena. Solimo na rahlo, saj je slan že pršut, pa tudi šparglji imajo slankasto mineralnost. Jed razdelimo na tople krožnike, na vrh denemo mehke špargljeve vršičke in popramo. Kdor želi, naj povrhu nariba še parmezan. Postrežemo s kruhom ali popečeno polento. Dobra vinska spremljava bo sauvignon ali bolj aromatična malvazija. Dober tek!


Najbolj brano