Za varno vožnjo na motorju ni dovolj le čelada na glavi

Začetek motoristične sezone je že pospremila novica o prvi tragični motoristični nesreči na primorskih cestah. V ponedeljek popoldne je na cesti med Rižano in Črnim Kalom umrl mlad motorist, pa tudi sicer so se velikonočni prazniki na cestah koprske policijske uprave končali z več nesrečami, v katerih so bili udeleženi motoristi. O tem, kaj na začetku motoristične sezone svetujejo motoristom, smo se pogovarjali s komandirjem koprske postaje prometne policije Mitjem Palčičem.

Mitja Palčič Foto: Danijel Cek
Mitja Palčič Foto: Danijel Cek

KOPER > Začela se je motoristična sezona in z njo tudi prometne nesreče motoristov. Kaj ugotavljate glede pripravljenosti motoristov?

“Lepo vreme je privabilo na ceste številne motoriste. Opažamo jih na vseh naših cestah. Te pa še ne dopuščajo take vožnje kot v poletnih mesecih. Površina je še hladna, v ovinkih je po zimskih mesecih še vedno pesek. Vozniki drugih vozil so se med zimo odvadili motoristov na cestah. Vozniki motornih koles morajo to, da jih vozniki še niso navajeni na cestah, upoštevati. Vse našteto pomeni veliko nevarnost za motoriste.”

Mitja Palčič

komandir postaje prometne policije Koper

“Svetujemo jim, naj vozijo po svojih sposobnostih. Če nimajo izkušenj, naj temu prilagodijo svojo vožnjo.”

Med kršitvami na prvem mestu hitrost

Kateri cestni odseki so po številu motorističnih nesreč in kršitev prometnih predpisov na območju koprske policijske uprave najbolj problematični?

“Največ enoslednih vozil je na cestah med Planino in Koprom oziroma Dekani ter med Postojno in Jelšanami. Ti dve ovinkasti cesti sta zanimivi za motoriste in hkrati nevarni, saj sta obremenjeni tudi z drugimi vozili, osebnimi avtomobili in tovornjaki, to velja zlasti za cesto med Postojno in Jelšanami.”

Katere kršitve voznikov motornih koles in koles z motorji so najbolj pogoste?

“Med kršitvami je na prvem mestu še vedno neprilagojena hitrost glede na stanje cest, sledi stran vožnje in nepravilno prehitevanje. Po drugi strani pa je za motoriste lahko usodno izsiljevanje prednosti drugih voznikov.”

Že eno pivo je preveč

Kaj svetujete motoristom ob začetku sezone?

“Svetujemo jim, naj vozijo po svojih sposobnostih. Če nimajo izkušenj, naj temu prilagodijo svojo vožnjo. Enako velja za mlade voznike oziroma vse tiste, ki so na novo pridobili vozniška dovoljenja A kategorije. Zelo pomembno je, da vozniki motornih koles ne uživajo alkoholnih pijač. Niti enega piva. Alkohol bistveno zmanjša sposobnost voznika, motoristi vozijo na dveh, ne na štirih kolesih. Spremljati morajo vožnjo in biti osredotočeni na dogajanje. Spremljati morajo promet za in pred sabo, naj ne izsiljujejo prednosti. Skratka, oči morajo imeti na pecljih. Že vnaprej morajo predvideti, kaj lahko storijo vozniki pred njimi. Nujno se morajo udeležiti preventivnih dejavnosti, ki jih policisti z motorističnimi društvi pripravljajo v teh tednih. Tam pridobijo izkušnje, se preizkusijo v tehniki vožnje, policisti jih poučijo tudi o kulturi vožnje. Za varno vožnjo je pomembna tudi ustrezna oprema, motoristi morajo pregledati svoja motorna kolesa, gume, zavore ... Ni dovolj le, da na glavo dajo čelado.”


Najbolj brano