Tratnika krči niso ustavili

Jan Tratnik je po zmagi na kronometru Coppi e Bartali odlično zaključil marčevski tekmovalni spored. Idrijski kolesar je dobil nizozemsko enodnevno klasiko Volta Limburg.

Jan Tratnik je dobil klasiko v Limburgu.
Jan Tratnik je dobil klasiko v Limburgu. 

EVROPA > Na dirki evropske serije, ki jo pripravljajo od leta 1973, je Jan Tratnik prvi slovenski kolesar na seznamu zmagovalcev. Član ekipe CCC Polkowice je imel že lani v Limburgu smele načrte, ki pa so se mu izjalovili. V soboto pa je lahko izpeljal, kar si je zamislil. Idrijčan se je v zadnjih 47 kilometrih znašel v ubežni skupini, tekmecev pa se je otresel s pospeševanjem tik pred ciljem. “Odlično sem se počutil in se s pomočjo ekipe vozil v ospredju. Pred razpletom je bilo sicer napeto, enkrat sem skoraj padel, zgrešil traso in imel hude krče, vendar sem zbral dovolj moči za zmago v sprintu,” je povedal Idrijčan.

Na kockastih odsekih 197,5 kilometra dolge preizkušnje je Tratnik prišel do svoje šeste zmage med profesionalno kariero, ki jo je začel v Quick Stepu. Prav ta belgijska ekipa doslej prevladuje na severnih klasikah svetovne serije. V nedeljo je na dirki po Flandriji slavil Niki Terpstra. Nizozemec je bil po zmagi na E3 Harelbeke v ožjem krogu favoritov, leta 2014 pa je dobil tudi Pariz-Roubaix, ki bo na sporedu v nedeljo. V Severnem peklu bosta predvidoma vrtela pedala tudi Primorca v razredu World Toura. V Flandriji sta imela vlogi pomočnikov. Kristijan Koren je osvojil 46. mesto z zaostankom dobrih štirih minut, Borut Božič pa je odstopil. Na Veliki nagradi Adrie Mobila, ki jo je v ciljnem sprintu razredčene glavnine dobil Italijan Filippo Fortin (Febelmayr), je najboljšo slovensko uvrstitev dosegel član domačega kluba Žiga Grošelj. Idrijčan je bil sedmi, na 19. mestu pa je v cilj prišel Ajdovec Andi Bajc (My Bike Stevens).

Včeraj je po krajšem tekmovalnem premoru na hriboviti dirki po Baskiji, kjer je lani dobil dve etapi, spet zavrtel pedala Primož Roglič. Član Lotta Jumba je v močni konkurenci spet zablestel z drugim mestom v uvodni etapi. V zadnjem strmem vzponu je Roglič narekoval ritem in se odlepil s Francozom Julianom Alaphilippom, ki je naposled dobil ciljni sprint. V karavani sta še dva Slovenca, Jan Polanc (UAE) in Simon Špilak (Katjuša).


Najbolj brano