Primorska se zanaša na izkušnje

Mesto na robu Šumadije, ki je v letošnji sezoni spet obudilo ljubezen do svojega košarkarskega kluba (ta si prvo mesto deli tudi v srbski ligi), bo dva dni prizorišče sklepnega dejanje prve sezone druge divizije ABA.

Trenerji ekip na zaključnem turnirju lige ABA 2 - z leve Draško Bojić (Borac), Simon Petrov (Krka), 
Jurica Golemac (Primorska) in Goran Topić (Vršac). Foto: KK Borac
Trenerji ekip na zaključnem turnirju lige ABA 2 - z leve Draško Bojić (Borac), Simon Petrov (Krka), Jurica Golemac (Primorska) in Goran Topić (Vršac). Foto: KK Borac

ČAČAK > Čeprav v mestu ni videti, da gosti turnir štirih najboljših moštev druge lige ABA, ki bi jo v nekdanjih časih označili za drugo zvezno ligo, pa je zanimanje za turnir veliko. Pošel je že večji del vstopnic, ki jih prodajajo v paketu za obe polfinalni tekmi. Košarkarji Sixta Primorske so prvič v tej sezoni potovali z letalom do Beograda, potem pa z avtobusom in na cilj prispeli v noči na ponedeljek. Krka je na pot iz Novega mesta odrinila z avtobusom in prispela včeraj popoldne, košarkarje Vršca pa smo na novem koščku avtoceste, ki jo gradijo proti jugu Srbije, prehiteli malo pred prihodom v mesto.

Favorit je nedvomno Borac

Čeprav je bilo včeraj popoldne ob predstavitvi vseh ekip pri županu Milunu Todoroviću o tekmecih izrečenih veliko laskavih besed, pa nihče niti ne skriva, da Srbi pričakujejo, da bo na koncu Borac dvanajsti član elitne lige ABA. Vajeti lige so namreč v rokah Nebojše Čovića, močnega moža srbske košarke, da je turnir v Čačku, pa je odločilno vplivala občina, ki je poravnala stroške organizacije. Primorska se je tudi potegovala za turnir, a z njimi ni zmogla tekmovati. “Dali so dvainpolkrat več denarja, kot bi zmogli mi,” je za PN povedal direktor KK Primorska Matej Avanzo.

Državno prvenstvo

V košarkarskem državnem prvenstvu se je v ligi za prvaka 5. krog začel z visoko zmago Olimpije proti Primorski. Zatem je Rogaška premagala Helios Suns, Krka Šenčur, tekma med med Ilirijo in Šentjurjem se je končal s prepričljivo zmago prvih. V soboto so bile odigrane vse tri tekme 5. kroga lige za obstanek/napredovanje. Škofjeločani so strli odpor Celja, Hopsi so v boju za prvo mesto premagali Zlatorog, derbi sredine lestvice v Sežani je pripadel košarkarjem Podčetrtka. Najboljši strelec v dresu Mesarije Prunk je bil Američan Shaquille Duncan, ki je ob 20 točkah zbral še sedem skokov in podelil šest blokad. Skoraj tri četrtine točk gostov sta dosegla Nejc Strnad (29 in 8 asistenc) ter Anže Cerkovnik (27 in 13 skokov).

Bolj izenačen boj pa se pričakuje na igrišču, najbolj realen bi bil jutrišnje finale Borac : Sixt. Polfinalni večer bosta ob 18. uri odprla Borac in Krka. Domači trener Draško Bojić je tekmecu delil komplimente, trener Krke Simon Petrov pa je bil že klasično kratek: “Borac je favorit, mi pa bomo dali vse od sebe in iskali svoje priložnosti.” Na voljo ima popolno ekipo, po poškodbi se vrača Domen Bratož. Pri gostiteljih bodo imeli večjo težavo s poškodbo enega nosilcev igre, branilca - strelca Ilije Đokovića.

Primorska z več izkušnjami

Tekma med Primorsko in Vršcem bo ob 20.30. Morda je za koprske tigre tekma z Olimpijo (in visok poraz) prišla v nepravem trenutku, saj so bile misli usmerjene k osrednjemu cilju sezone - dvema zmagama naturnirju v Čačku. “Na tekmo z Vršcem se pripravljamo kot na vsako drugo, naš strokovni štab nas vedno maksimalno pripravi na nasprotnika,” je na vprašanje o vplivu zadnjega poraza povedal ostrostrelec Primorske Tadej Ferme in dodal: “Vršac je zelo neugoden nasprotnik, so pa njegovi igralci v primerjavi z nami mlajši in manj izkušeni, kar moramo izkoristiti. Morali bomo garati v skoku, saj imajo visoke in predvsem dolge igralce.”

Tekmo med Primorsko in Vršcem si bo mogoče neposredno ogledati na Planet TV 2.

V mladosti lastne ekipe je največjo prednost Primorske videl tudi trener Goran Topić, vendar pa bo njegova ekipa zelo verjetno tudi najbolj sproščena na turnirju. Primorska in Vršac sta se v ligo uvrstila prek kvalifikacij, kjer je bil boljši Vršac, v prvenstvu pa sta si kluba zmagi razdelila. “Igrali smo nekakšno mini ligo, ne gre pozabiti, da so oni v prvi tekmi zmagali po treh podaljških,” je poudaril trener Sixta Jurica Golemac.

Tekma bo tudi v TV prenosu, pri nas jo bo moč videti na programu Planet TV 2.


Najbolj brano