Motoristi se s pomladjo vračajo na ceste

Po dolgi zimi, ki se je podaljšala še v pomladne dneve, se na ceste v večjem številu vračajo motoristi. Preventivna akcija, ki poteka do 8. aprila, je namenjena prav njim. Žal se je motoristična sezona začela tragično, saj sta na cestah ugasnili življenji dveh motoristov.

Za motoriste je lahko usodna vsaka napaka. Foto: PGD Ilirska Bistrica
Za motoriste je lahko usodna vsaka napaka. Foto: PGD Ilirska Bistrica

V ponedeljkovih popoldanskih urah se je med Rižano in Črnim Kalom med prehitevanjem smrtno ponesrečil 22-letni motorist iz Kopra, dan prej pa pri Bohinju 40-letni motorist, ki je izgubil nadzor nad vozilom in trčil v betonsko brežino.

Obe nesreči sta se zgodili v času izvajanja preventivne akcije, ki jo agencija za varnost prometa izvaja skupaj s policijo, občinskimi sveti za preventivo in varnost v cestnem prometu, Zvezo moto klubov Slovenije, lastniki poligonov varne vožnje, Darsom in šolami vožnje. Cilj akcije je opozoriti motoriste, naj ne precenjujejo voznih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer.

Od lani morajo motoristi začetniki obvezno opraviti program dodatnega usposabljanja, čeprav so podobnega že opravili za osebno vozilo.

Motorjev je bistveno več kot pred leti

Statistika kaže, da je bilo lani v Sloveniji registriranih nekaj več kot 117.000 enoslednih vozil, od tega 56.353 motorjev, 59.963 mopedov in 1431 trikoles. To je dobra petina več kot leto prej oziroma dobrih 50 odstotkov več kot pred desetimi leti.

Motoristi sodijo med ranljivejše prometne udeležence, ob vse gostejšem prometu pa se povečuje tudi njihova ogroženost. Kot navajajo na agenciji za varnost prometa, so motoristi slabše opazni kot avtomobili, pogosto vozijo prehitro in praviloma so oblečeni v temna oblačila. Zato jih opozarjajo, naj upoštevajo hitrostne omejitve, med vožnjo pa naj uporabljajo zaščitno opremo in čelado. Najbolj primerna so svetla odsevna oblačila, na motorjih pa naj imajo prižgane luči. Poglavje zase so udarne jame na cestah, na katerih je še tudi nekaj peska. Vsaka napaka je lahko za motorista usodna.

Delavnice za motoriste

Dan pred iztekom akcije, 7. aprila, bodo v Darsovi avtocestni bazi v Postojni pripravili delavnico za motoriste, na katero vabijo tudi mopediste in skuteriste. Na isti lokaciji bodo delavnice pripravili še 21. aprila, 12. maja in 19. maja. Zaradi omejene velikosti skupin je potrebna prijava, in sicer po e-pošti na naslova olga.kobal@dars.si ali darjan.kapelj@dars.si, informacije motoristi lahko dobijo tudi na telefonski številki 05/700-24-53.

Vsekakor pa je priporočljivo, da se motoristi pred daljšimi vožnjami udeležijo kakšne delavnice oziroma usposabljanja. Ta se bodo do poletja vrstila tudi v primorskih krajih.

Lani za petino več mrtvih

Vozniki motorjev in mopedov so bili lani udeleženi v 1094 prometnih nesrečah, kar je za petino več kot leto prej. Za dobro petino več je bilo tudi smrtnih žrtev, in sicer 29 (25 motoristov in štirje mopedisti). Tudi poškodovalo se jih je v nesrečah več kot leto prej.

Največ nesreč se zgodi v poletnih mesecih, lani je po številu žrtev izstopal julij, ko se je smrtno ponesrečilo devet motoristov.

Najpogostejša vzroka nesreč sta pri motoristih neprilagojena hitrost in nepravilna smer vožnje. Prvi vzrok je v petletnem obdobju botroval 44 odstotkom nesreč, nepravilna stran oziroma smer vožnje pa 21 odstotkom. Motoristi pod vplivom alkohola so lani povzročili 95 prometnih nesreč, ki so terjale pet življenj. Na agenciji za varnost prometa ugotavljajo, da se v zadnjih letih veliko smrtnih nesreč zgodi motoristom v prvem letu po opravljenem izpitu. Prav zato morajo od lani obvezno opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov med motoristi, čeprav so podoben program že opravili za osebno vozilo.

Agencija se sicer vključuje tudi v meddržavni projekt za večjo varnost motoristov, tako da bo naša država skupaj z Avstrijo in Italijo nagovarjala motoriste. Vse tri države namreč povezuje enoten alpsko-jadranski prostor z značilnimi motorističnimi potmi, ki terjajo tudi usklajen pristop.


Komentar novinarja

Silva Križman

Usodne kombinacije

Prvi pravi pomladni konec tedna je bil usoden za dva motorista, enega na Gorenjskem in drugega na “zloglasni” cesti med Rižano in Črnim Kalom, ki jo motoristi, poleg tiste med Planino in Postojno, naravnost obožujejo. Nanjo se praviloma podajajo zavestno, z visoko stopnjo adrenalina, računajoč na to, da policistov tam ni in da prometa ni dosti. Pa ni vedno tako. Vsako leto se pred motoristično sezono vrstijo opozorila policistov in ostalih strokovnjakov, da je pred prvo resno vožnjo na dveh ...

Preberi več

Najbolj brano