V Brkinih sušijo odlične klobase

V Brkinih delajo zelo dobre klobase in salame. Tako so potrdili ocenjevalci in izdelovalci suhih mesnin, ki so sodelovali na prvem ocenjevanju na Orehku pri Materiji. Želijo, da prireditev postane tradicionalna in še pripomore k izboljšanju kakovosti.

Vsi udeleženci so prejeli priznanja. Foto: Helena Race
Vsi udeleženci so prejeli priznanja. Foto: Helena Race

OREHEK PRI MATERIJI > Ocenjevanje klobas in salam je priložnost izvedeti, kako je mogoče suhomesnate izdelke še izboljšati. Je tudi priložnost svoj izdelek primerjati z izdelki drugih in poskusiti, kaj dela sosed, je dejal Srečko Horvat s sežanske kmetijske svetovalne službe KGZ Nova Gorica, ki je predsedoval ocenjevalni komisiji.

Med vzorci tudi jetrnica

“Takšne dogodke prirejamo tudi zato, da se tradicija izdelave suhomesnatih izdelkov ohrani in da se morda kdo odloči tržno ukvarjati s tem,” je dodal Horvat. Na prvo ocenjevanje brkinskih klobas in salam so prinesli 32 vzorcev, od tega je bilo 25 klobas (med njimi ena jetrnica) in sedem salam, večina svinjskih. Nekaj pa je bilo tudi divjačinskih, iz mesa divjega prašiča in jelena. Večina jih je prišla iz Brkinov, tako iz hrpeljsko-kozinske kot ilirskobistriške občine, nekaj pa tudi od drugod.

V Brkinih mesnine dimijo

“Presenečeni smo nad odzivom in upamo, da bo ocenjevanje preraslo v tradicionalni dogodek in da ga bomo še kulinarično podprli. Tradicija sušenja mesa, predvsem klobas, je doma tudi v Brkinih, čeprav so tu razmere za sušenje nekoliko drugačne kot na Krasu in so zato tudi izdelki nekoliko drugačni. Značilno je, da jih dimimo,” je povzel Rok Vatovec z Orehka.

Ocenjevanje v vasi z le 13 prebivalci so pripravili, ker želijo oživiti vaški dom, ki so ga s pomočjo občine dokončali lani. “To, kar smo vložili, so desetkrat pomnožili. Veselje je imeti take ljudi, ki so sami pripravljeni kaj narediti in držijo vas na nogah,” je krajane Orehka pohvalila županja Saša Likavec Svetelšek, ki je tudi podelila priznanja vsem sodelujočim na ocenjevanju.

Ljubiteljstvo na visoki ravni

Najvišje ocene in zlata priznanja so za klobase prejeli Andrej Dekleva, Simon Lukač, Vincenc Primc, Stipe Mijatovič, Ivan Mršnik, Silvo Žnebelj in Maks Poplašen, za salame pa Jože Vatovec, Florjan Peternelj in Kristjan Drožina.

Tudi kakovost vseh drugih je bila zelo dobra, je poudaril Horvat, sploh glede na to, da je bila večina vzorcev iz domače proizvodnje, le tri ali štiri so prispevali pridelovalci, ki klobase in salame sušijo tudi za prodajo.


Najbolj brano