Bodo trenirali le bogati?

Marca so na naslove novogoriških klubov začeli prihajati precej višji računi za uporabo občinskih športnih objektov. V AK Gorica so plačilo za 150 odstotkov višjega zneska zavrnili. Završalo je tudi v drugih klubih. Mestna uprava je podražitev začasno ustavila, problem razkoraka med stroški in že dolgo enakimi cenami pa ostaja.

Če bo prišlo do drastične podražitve uporabe stadiona, se bo z 
atletiko in nogometom ukvarjalo precej manj mladih. Foto: Igor Mušič
Če bo prišlo do drastične podražitve uporabe stadiona, se bo z atletiko in nogometom ukvarjalo precej manj mladih. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > V Atletskem klubu Gorica so sredi marca prejeli bistveno višji račun za uporabo športnih objektov, ki je bil posledica sklepa mestne uprave o podražitvah, ki je začel veljati 1. februarja. Iz računa je razvidno, da se je ura uporabe atletskih naprav na stadionu zvišala s štirih na deset evrov. V klubu so izračunali, da bi tako v glavni sezoni - od marca do oktobra, namesto 400 evrov morali plačati tisoč evrov mesečno, v preostalih mesecih nizke sezone pa bi ta strošek narasel z 200 na 500 evrov. Iz računa je bila razvidna tudi podražitev uporabe telovadnice z osem na devet evrov na uro. V klubu so preračunali, da bi se jim zimski mesečni strošek uporabe vseh objektov s 328 evrov povečal na 644 evrov.

Sklepu uprave oporekajo zakonitost, ker je bil sprejet v neustreznem času (po pravilniku bi morali cene uskladiti na začetku šolskega leta), ker ni bil podprt s statističnimi podatki o rasti cen življenjskih potrebščin, ker dvigi cen niso bili izvedeni sorazmerno za vse objekte (podražitve telovadnic so bistveno manjše kot na stadionu) in ker ni dosledno upoštevano merilo, da klubi do vključno mladinskih selekcij v okviru odobrenih ur na javnem razpisu ne plačujejo uporabnine.

Koliko za šport

V 36-milijonskem proračunu mestne občine je za program športa namenjenih 2,3 milijona evrov, za sofinanciranje programov klubov in društev pa 376.000 evrov. Za investicijsko vzdrževanje športnih objektov bo na voljo 70.000, za delo javnega zavoda 400.000 za gradnjo in vzdrževanje otroških in športnih igrišč 30.000 ter za večje športne prireditve 33.000 evrov.

Podražitev bi bila hud udarec

Predsednik AK Gorica Oliver Batagelj je račun zavrnil in ob tem dodal še svoje razmišljanje: “Za nas je takšna podražitev prehuda obremenitev. Klub s približno 120 aktivnimi športniki mora shajati z letnim proračunom približno 35.000 evrov. Javnega denarja pride v atletiko že itak približno 30 odstotkov manj kot v obdobju pred gospodarsko krizo, pa tudi merila za pridobitev in pogoji za porabo tega denarja so precej strožji kot nekoč. Zato nam zmanjkuje manevrskega prostora. Prava pot za omilitev stisk športa mladih je povečanje deleža denarja za šport v občinskem proračunu. Žal je trenutno položaj takšen, da je celotnega denarja za sofinanciranje programov športnih klubov in društev dovolj približno za rekonstrukcijo enega cestnega ovinka. Če se to ne bo spremenilo, se bodo s kakovostno vadbo lahko ukvarjali le otroci dovolj bogatih staršev, ki bodo lahko plačevali višje vadnine, ne pa tudi ostali nadarjeni iz manj premožnih okolij.” Dodati velja, da atleti - kljub že dolga leta znanim potrebam - še vedno nimajo metališča za kopje, disk in kladivo, na nogometno zelenico pa zaradi prevelikih poškodb le-te ne smejo metati.

Ugotovitvam atletov se v veliki meri pridružuje tudi predsednik Nogometnega društva Gorica Hari Arčon: “Če bi bila podražitev uporabe stadiona takšna, bi bil to za nas hud udarec, saj športni park vsak dan od popoldneva do večera uporablja kar 290 članov naših selekcij. Ob tem obseg javnega denarja, ki ga od občine pridobi klub, pada. Tisti, ki bodo pripravljali nove cenike in pogoje uporabe objektov, naj upoštevajo stvarnost v našem okolju. Ni pričakovati, da bi bistveno višje stroške za uporabo objektov lahko prevalili na starše z nekaj sto evri plače in na pokrovitelje, ki jih še za tekmovalno udejstvovanje komaj dobimo dovolj. Če bodo objekti predragi, bodo mladim vse manj dostopni in bodo prepuščeni ulici. Novogoriški šport je s krizo rokometa in košarke že itak precej izgubil. Na ravni občine si je treba prizadevati za večja vlaganja v dejavnost športa mladih, za večje subvencioniranje uporabe objektov, njihovo posodabljanje in za gradnjo dodatnih. V Novi Gorici na primer nimamo vsem brezplačno dostopnega nogometnega igrišča.”

Direktor Javnega zavoda za šport Nova Gorica Uroš Jug mora na zagato gledati z druge plati: “Račune moramo plačevati po tržnih cenah, uporabnine objektov pa niso več tržne. Stroškov imamo vedno več, cene pa ostajajo enake že devet let. Nekaj bo treba narediti. Lani so stroški vzdrževanja stadiona že za 20.000 evrov presegli obseg denarja, ki prihaja iz uporabnin.”

Odgovor občine

Predstavnica za stike z javnostjo na Mestni občini Nova Gorica Mirka Križnič nam je o tem poslala naslednje pojasnilo: “Način oddajanja športnih objektov Mestne občine Nova Gorica, višino uporabnine in način plačila določa pravilnik o načinu oddajanja telovadnic in drugih športnih objektov. Od leta 2009 dalje se višina uporabnine za športne objekte ni spreminjala. Ker so se predvsem stroški ogrevanja, elektrike, čiščenja, vode, zavarovanja, zapiranja in drugega od tedaj bistveno povišali, smo v začetku letošnjega leta pripravili nov ugotovitveni sklep z usklajenimi višinami uporabnin. Na podlagi odziva uporabnikov smo ponovno preverili določila pravilnika s spremembami ter ugotovitveni sklep. Letošnji sklep bomo preklicali. Cene za uporabnike športnih objektov tako ostajajo enake. Zaradi uskladitve pravilnika z zakonodajo in ob upoštevanju vseh okoliščin, ki vplivajo na cene, bomo pripravili vse potrebno za obravnavo pravilnika na mestnem svetu.” Podražitev je tako odložena vsaj do naslednje seje sveta, ki bo najverjetneje konec aprila.


Najbolj brano