Klasično, mladostno … živo!

V studiu Hendrix Radia Koper se bo nocoj ob 20. uri v živo predstavila Glasbena šola Tolmin, najmanjša glasbena šola na Primorskem, ki pa pokriva največje geografsko področje: porečje rek Soče in Nadiže na eni strani ter Idrijce in Bače na drugi. Njeno razvejano, razpršeno, a učinkovito delovanje in poslanstvo bodo predstavili učenci ter mentorji matične šole v Tolminu in oddelkov v Bovcu, Kobaridu, na Mostu na Soči in v Podbrdu.

V drugi oddaji so se  15. februarja v koprskem studiu Hendrix  
predstavili učenci Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina in 
oblikovali živahno, živo, mladostno glasbeno zgodbico. Foto: Alan Radin
V drugi oddaji so se 15. februarja v koprskem studiu Hendrix predstavili učenci Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina in oblikovali živahno, živo, mladostno glasbeno zgodbico. Foto: Alan Radin

Glasbena šola Tolmin deluje na območju severne Primorske, kjer se razdalj ne meri v kilometrih, pač pa tako, kot se za hribe spodobi: v času. Na začetku je pouk potekal le v Tolminu, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa so nastali oddelki Bovec, Kobarid, Most na Soči in Podbrdo, z namenom, da bi se v glasbeno šolo vključilo čim več otrok. Danes je vanjo vključenih 20 odstotkov osnovnošolcev.

Na šoli izvajajo pouk 17 inštrumentov in petja. Učenci so vključeni v komorne skupine in štiri orkestre. Pouk nauka o glasbi kot tudi klavirja poteka na vseh oddelkih. Zelo so ponosni na plesni oddelek, s katerim so začeli v šolskem letu 2011/12 kot z nadstandardnim programom. Danes je vanj vključenih 45 učenk. Pouk izvaja 22 polno, polovično ali delno zaposlenih učiteljev iz najrazličnejših krajev: od Ljubljane in Cerknega do Ajdovščine, Nove Gorice, Kopra in zamejstva ter krajev ob Soči. “Zaradi oddaljenosti je ustrezen kader v te kraje težko dobiti, zato je potrebno staviti na domače ljudi,” pravi ravnateljica Maja Klanjšček. “A kolektiv zaznamujeta tako delavnost kot ustvarjalnost in veliko truda vlagamo v promocijo šole: na dneve odprtih vrat vabimo predšolske otroke, ravno tako organiziramo nastope za varovance vrtcev. Na koncertnih ciklih Sožitje zvokov promoviramo svoje nekdanje učence, ki jim je glasba postala življenjska sopotnica. Prav tako z organizacijo koncerta srednješolcev vzdržujemo stike z nekdanjimi učenci naše šole, sedanjimi dijaki Umetniške gimnazije Koper in Konservatorija za glasbo Ljubljana. Širše občinstvo vabimo v naše prostore tudi s koncerti orkestrov in ponudbo prostorov za organizacijo drugih dogodkov.”

Tolminsko glasbeno šolo bo drevi predstavilo 24 učencev: Jakob Kenda (petje), Svit Kokalj (klarinet), Žana Sovdat (flavta), Ajda Sovdat (oboa), Gaja Bavdek (klarinet), Lara Škander (klavir), Bor Zlatoper (kitara), Urša Kusterle, Tina Kemperle, Maša Kusterle, Izabela Mavrar, Vita Peršič, Urša Šorli (Orffova skupina), Lara Fortunat (harmonika), Frančiška Švab (klavir), Kiara Lesnjak (kitara), Aljaž Mašera (vibrafon), Olja Faletič (saksofon), Nejc Čebokli (harmonika), trobilni kvartet (Rok Kaltnekar, trobenta, Matic Skočir, trobenta, Klara Lužnik, rog, Rok Berginc, pozavna). Z mladimi glasbeniki, njihovimi mentorji in s predsednico sveta zavoda Hermino Jakopič se bo pogovarjala voditeljica oddaje Janja Lešnik.

Ravnateljica je postala v šolskem letu 2011/12. Njena želja je, da bi v prihodnje pestro izbiro inštrumentov lahko približala tudi otrokom iz bolj oddaljenih krajev, ki zaradi slabih povezav z javnim prevozom te možnosti nimajo. Zato bo v prihodnje veliko truda vložila v organizacijo skupnega prevoza otrok na matično šolo Tolmin.

Vseeno je iz tolminske glasbene šole prišlo kar precej glasbenikov, katerih imena odmevajo v slovenskem in celo evropskem prostoru: skladatelji Uroš Rojko, Peter Šavli, Tomaž Rauch, Ambrož Čopi in violinistka Petra Kovačič. Za izjemne uspehe so, poleg kakovostnih in predanih pedagogov, zaslužni tudi ravnatelji, ki so glasbeno šolo vodili: Makso Pirnik, Pavle Kalan in Slavica Mlakar, ki so v Glasbeni šoli Tolmin pustili vidnejši pečat.

“V naši šoli nikoli ne zmanjka idej in volje za nove podvige, zato se ni bati, da bi v najmanjši glasbeni šoli na Primorskem še naprej ne skrbeli za odkrivanje in vzgojo mladih glasbenih talentov,” poudarja ravnateljica.


Najbolj brano