Predlog tožilstva ju sploh ni zanimal

Včeraj sta se o krivdi izrekla še dva od prijetih v lanski septembrski akciji novogoriških kriminalistov, ki so preiskovali posle s prepovedano drogo. Na predobravnavnem naroku Reko L. in Sašo M. sploh nista hotela slišati predloga tožilstva za kazen v primeru njunega morebitnega priznanja krivde. Sojenje se bo začelo čez nekaj tednov.





V zaključni akciji na Goriškem je septembra lani sodelovalo več kot 
70 kriminalistov in policistov različnih enot. Foto: Leo Caharija
V zaključni akciji na Goriškem je septembra lani sodelovalo več kot 70 kriminalistov in policistov različnih enot. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami sta včeraj pred novogoriškega sodnika Gorana Klavoro stopila še Reko L. iz okolice Nove Gorice in Sašo M. iz Nove Gorice, ki sta v priporu od prijetja sredi septembra lani. Tožilstvo jima očita več posamičnih kaznivih dejanj prodaje in ponujanja kokaina.

Krivde nista priznala

“Vaju zanima predlog tožilstva v primeru, da bi krivdo priznala?” ju je že na začetku naroka vprašal sodnik. “Mene ne zanima,” je dejal 30-letni Sašo M., ki do sedaj še ni bil kaznovan, podobno je odvrnil tudi 62-letni Reko L., ki je bil v preteklosti že obsojen. Krivde tako nista priznala, svojo nedolžnost bosta dokazovala na glavni obravnavi skupaj z Dubravkom L., ki prejšnji teden na naroku prav tako ni priznal krivde za podobne prepovedane posle.

Odvetnik Franci Matoz je sodišču predlagal, naj za Reka L. zaradi njegovega zdravstvenega stanja odpravi pripor in ga nadomestni s hišnim priporom, poleg tega pa je zahteval senatno sojenje ter izločitev dokazov, ki so bili po njegovem mnenju s prikritimi preiskovalnimi ukrepi pridobljeni nezakonito. Odvetnik Branko Gvozdić, ki zagovarja Saša M., pa je med drugim predlagal izločitev sodnika zaradi pristranskosti. Tožilstvo se s predlogi ni strinjalo, sodišču pa je predlagalo, naj kot priči zasliši tudi soobtožena Aljaža G. in Marka M., ki sta krivdo po obtožbi prejšnji teden priznala in jo odnesla s pogojnima obsodbama. O vseh predlogih bo sodišče odločalo v naslednjih tednih in nato razpisalo glavno obravnavo.

Posle so prvi prestregli italijanski varnostni organi

Novogoriški kriminalisti so sredi septembra lani, ko so sklenili obsežno preiskavo s področja prepovedanih drog, kazensko ovadili pet moških, starih od 30 do 62 let, iz Nove Gorice, njene okolice ter iz Goriških brd, ki so se ukvarjali predvsem s preprodajo kokaina. Od tedaj so trije v priporu.

Preiskovalci so zavihali rokave po tem, ko so jim italijanski varnostni organi sporočili, da 62-letni moški iz bližnje okolice Nove Gorice Italijanom preprodaja kokain in konopljo. Pri intenzivnem pridobivanju dokazov o domnevnih kaznivih dejanjih s področja drog so si pomagali s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. S prijetjem peterice so razbili kriminalno združbo, ki se je s preprodajo prepovedanih drog ukvarjala na širšem območju Nove Gorice in Gorice.

V septembrski zaključni akciji, ko so potrkali na vrata osumljencev, je sodelovalo več kot 70 kriminalistov, policistov, policistov specialne enote ter policistov s službenimi psi za iskanje prepovedane droge. Skupno so opravili 16 hišnih preiskav prostorov in osebnih avtomobilov in pet osebnih preiskav. Po ugotovitvah preiskovalcev naj bi najstarejšemu med njimi drogo priskrbel 34-letni Dubravko L., kateremu pa naj bi kokain dobavljal 30-letni Sašo M. Vseh pet moških je osumljenih skupno kar 155 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. 62-letnik naj bi drogo prodajal še Italijanom, ti pa so jo prodajali naprej na območju Furlanije Julijske krajine. V okviru preiskave so zasegli slab kilogram kokaina ter manjše količine hašiša in konoplje.


Najbolj brano