Za trajnostno sobivanje turizma in Luke Koper

Stranka Dobra država, ki jo vodi poslanec Bojan Dobovšek, znan po razhodu s SMC, je v Istri dobila tri odbore. Koprski vodi Zlatko Gombar, predsednik KS Za gradom, piranski Adrijana Krajnc Vasović iz Portoroža in izolski Igor Crnić, vodja Reševalne službe slovenske Istre, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Izola.

Z leve: Janez Mekinc, Bojan Dobovšek, Zlatko Gombar in Zoran 
Kus
Z leve: Janez Mekinc, Bojan Dobovšek, Zlatko Gombar in Zoran Kus  

KOPER Vse tri odbore so ustanovili minuli petek, ankaranskega bodo v prihodnjih dneh, saj stranka, ki deluje od novembra lani, pospešeno ustanavlja lokalne odbore po vsej državi.

Minuli petek so v Kopru pripravili tudi javni pogovor Perspektive slovenske obale, ki so se ga udeležili Bojan Dobovšek, strokovnjak za področje korupcije in finančnih tokov, Janez Mekinc, dekan Turistice (deluje pod okriljem Univerze na Primorskem) in Zoran Kus, glavni pogajalec za podnebne spremembe. Strinjali so se, da bo treba z naložbami dvigniti dodano vrednost istrskega turističnega gospodarstva, saj se Istra v sezonskih mesecih sooča s posledicami še vedno prevladujočega masovnega turizma. Po Mekinčevem mnenju bo treba dati več poudarka zelenemu, zdravstvenemu, kulturnemu in športnemu turizmu, tudi pri podaljševanju turistične sezone.

Krajnc Vasovićeva je tudi podpredsednica sveta stranke Dobra država, član sveta pa je Mirko Miklavčič iz Pobegov, nekdanji direktor izolske bolnišnice.

Kus je poudaril, da se mora politika celovito lotiti posledic podnebnih sprememb, ker bodo vse pogostejši ekstremni vremenski pojavi vplivali na turistične tokove; pojavom je treba prilagoditi komunalno infrastrukturo in prostorsko načrtovanje. Vzpostaviti bo treba tudi trajnostno sobivanje turizma in Luke Koper.

Dobovšek je menil, da je vlada večino mandata namesto načrtovanja razvoja Luke Koper porabila za politično kadrovanje prek SDH, ki je “karikatura strokovnega, neodvisnega upravljanja in poligon za sistemsko korupcijo”. Vlada je od začetka mandata “mrcvarila projekt drugega tira in pri tem naredila vsebinski salto od nasprotovanja do fanatične podpore projektu v sporni obliki in z nejasno finančno konstrukcijo”.


Najbolj brano