Za vodo morajo skrbeti sami

Nekaj stanovalcev Vremskega Britofa je imelo v nedeljo prebavne težave, ki naj bi jim botrovala onesnažena pitna voda. Gre za vodo iz vodnjaka Skupnosti Srečanja, težavo pa so odpravili z zamenjavo filtrov.

Do Skupnosti Srečanja, ki domuje nekoliko iz  Vremskega Britofa 
pri cerkvi Marijinega vnebovzetja, ni napeljan javni vodovod, zato 
imajo tam svoj vodnjak.   Foto: Marica Uršič Zupan
Do Skupnosti Srečanja, ki domuje nekoliko iz Vremskega Britofa pri cerkvi Marijinega vnebovzetja, ni napeljan javni vodovod, zato imajo tam svoj vodnjak.  Foto: Marica Uršič Zupan

VREMSKI BRITOF > Onesnaženje vode, ki jo v Skupnosti Srečanje v Vremskem Britofu uporabljajo za pitje, so opazili v nedeljo dopoldne. Nekaj stanovalcev - v komuni jih biva sedem - je imelo tudi prebavne težave, a zdravniške pomoči niso potrebovali. Kot je povedal koordinator skupnosti Bojan Pompe, so morda ukrepali nekoliko prenagljeno, ko so takoj obvestili center za obveščanje. Morali bi namreč le zamenjati filtre.

V skupnosti, ki ni priključena na javni vodovod, uporabljajo vodo iz vodnjaka, zato morajo sami skrbeti za njeno neoporečnost, po deževjih pa včasih ni primerna za pitje.

V nedeljo so stanovalcem vodo za pitje v plastenkah pripeljali člani divaškega občinskega štaba civilne zaščite, nato pa divaški gasilci še sanitarno vodo, je pojasnil direktor občinske uprave Iztok Felicijan.

V obvestilu, ki so ga včeraj povzeli mediji, so zapisali, da bodo delavci Kraškega vodovoda opravili še analizo vode in se dogovorili o nadaljnjih ukrepih. A to ne drži, saj je za vodo iz vodnjakov, ki niso del javnega omrežja, odgovoren vsak sam, je povedal Peter Fabiani, v.d. direktorja Kraškega vodovoda. Dodal je še, da je, glede na zahteve, ki jih mora dosegati pitna voda v javnem omrežju, kakovost vode vprašljiva v večini zasebnih vodnjakov, saj v njih nihče ne preverja čistosti.


Najbolj brano