Brezzrcalna prihodnost

Spomladansko prebujanje se ta čas ne dogaja le v naravi, temveč tudi pri tehnoloških velikanih. Kar nekaj proizvajalcev fotoaparatov je počakalo na pomlad za predstavitev novih modelov.

   Sony ILCE 7M3 - alfa 7III
Sony ILCE 7M3 - alfa 7III  

Tehnološki kralj dežele vzhajajočega sonca, Sony, je pred kratkim predstavil še enega izmed navdušujočih fotoaparatov, ILCE-7M3, ki nadgrajuje Sonyjevo skupino brezzrcalnih fotoaparatov polnega formata.

Novinec ima na novo razvito slikovno tipalo polnega formata, to je tipalo CMOS tipa Exmor-R z ločljivostjo 24,2 milijona točk in osvetlitvijo od zadaj ter z naprednim slikovnim procesorjem, ki je razširljiv do ISO 50 - 204.800 ter dinamični razpon do 15 zaslonk pri nizkih občutljivostih.

Za ostrino fotografije skrbi sistem samodejnega ostrenja s kar 693 ostritvenimi točkami s faznim zaznavanjem! (te pokrivajo 93 odstotkov površine slike) ter s 425 točkami s kontrastnim zaznavanjem, na voljo pa je seveda tudi hitro in zanesljivo samodejno ostrenje z očesom (Eye AF).

Ljubitelji športne fotografije bodo zagotovo cenili zaporedno fotografiranje s hitrostjo do deset slik na sekundo, bodisi z mehanskim zaklopom ali v načinu tihega fotografiranja, ter polno sledenje samodejnega ostrenja oziroma samodejne osvetlitve.

Za napredno stabilizacijo slike je tipalo vpeto v petosni mehanski stabilizator. Aparat omogoča tudi snemanje videa v visoki ločljivosti 4K s polnim branjem slikovnih točk in brez njihovega združevanja po celotni širini slikovnega tipala polnega formata. Zelo pohvalna je najdaljša avtonomija baterije na kateremkoli brezzrcalnem fotoaparatu do danes, in sicer kar 710 posnetkov na posamezno polnjenje.

Cena za ohišje novega modela je 2300 evrov, v kitu z objektivom pa 2500 evrov. Sony je s svojo ponudbo brezzrcalnih aparatov polnega formata trenutno vodilni v svetovnem merilu, zato ne čudi izjava enega izmed konkurenčnih izdelovalcev aparatov, Canona, da bo morda tudi pri njih prišel čas, ko bodo bolj intenzivno posegli na to področje, pa čeprav se bodo tako šli “kanibalizem” v svojih vrstah. Ravno canon je pred kratikim predstavil nov EOS M 50 - brezzrcalni aparat APS-C formata, ki bo navdušil vse tiste, ki s seboj neradi vlačijo odvečno opremo, a se obenem ne želijo odreči pravemu pomenu fotografiranja s fotoaparatom.


Najbolj brano