Zemljišče na Kolombanu s trajnim nasadom oljk kupil Sebastjan Vežnaver

Zemljišče na Kolombanu s trajnim nasadom 40 oljk, zaradi katerega je Tatjana Srebrnič pred meseci protestirala pred koprsko občino in vztrajala, da ga ne bi smeli prodajati, ima novega lastnika. Na včerajšnji dražbi občinskih nepremičnin je približno 3000 kvadratnih metrov veliko parcelo s pogledom na morje kupilo podjetje Trafikca Sebastjana Vežnaverja.

Oljčnik, ki ga že desetletja obdeluje družina Srebrnič, se nahaja na 
edinstveni lokaciji z razgledom na morje. Foto: Google Streetview
Oljčnik, ki ga že desetletja obdeluje družina Srebrnič, se nahaja na edinstveni lokaciji z razgledom na morje. Foto: Google Streetview

KOPER > Pred začetkom dražbenega postopka je licitacijska komisija edinega dražitelja te parcele, koprskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja, opozorila, da je na zemljišču zasajen trajni nasad in dodala, da nekatera odprta vprašanja še niso rešena.

Vežnaver se je kljub temu odločil po izklicni ceni 253.277 evrov kupiti zemljišče. Po dražbi nam je pojasnil, da so ga seznanili, da bodo najemnici poiskali nadomestno lokacijo, zato ne vidi težav. “Sicer pa smo imeli v družini zelo podobno situacijo s trajnim nasadom in smo, če smo ga hoteli ohraniti, pač morali nepremičnino kupiti,” nam je povedal. Kakšne namene ima s parcelo? “Gre za družinske načrte. Radi bi si sezidali hišo,” napoveduje.

Tatjana Srebrnič je bila včeraj redkobesedna: “S koprsko občino se dogovarjamo za odškodnino. Če bomo dosegli razumno rešitev, se bomo umaknili.” Spomnimo, da gre za parcelo, ki jo ima že od leta 1955 v najemu družina Srebrnič in na njej posajen trajen nasad 40 oljk. Na prazna istrska kmetijska zemljišča so prišli sredi prejšnjega stoletja kot kmetje iz Goriških brd. Parcele, ki jih imajo v najemu, so bile sprva kmetijska zemljišča in so jih dobili v zakup za nedoločen čas, nakar je leta 1976 sledila najemna pogodba za 35 let, ki so jo podpisali s koprsko kmetijsko zemljiško skupnostjo.

Čeprav je leta 1994 zemljišče postalo stavbno, je sklad s Srebrničevimi pogodbo podaljšal do leta 1999, ko jo je odpovedal. Začela se je družinska kalvarija Srebrničevih. Uspelo jim je zbrati 300 podpisov kmetijstvu naklonjenih krajanov in s takratnim koprskim županom Dinom Pucerjem so sklenili novo zakupno pogodbo ter jo podaljševali iz leta v leto.


Najbolj brano