Vlada pred odločanjem sodišča promovira drugi tir

Predsednik vlade Miro Cerar bo prihodnji teden tudi na vrhovnem sodišču izpovedal, kako pomembno je, da se vladni zakon o drugem tiru uveljavi in drugi tir čimprej začne graditi. “Vabljen sem kot priča in se bom obravnave udeležil,” je napovedal danes v Kopru, kjer je vlada pripravila promocijo svojega drugega tira.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, 
koprski podžupan Peter Bolčič, Miro Cerar, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in minister za gospodarstvo Zdravko 
Počivalšek ob kontejnerju z maketo drugega tira. Maketa je stala 
približno 100.000 evrov.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, koprski podžupan Peter Bolčič, Miro Cerar, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ob kontejnerju z maketo drugega tira. Maketa je stala približno 100.000 evrov.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Vrhovno sodišče bo prihodnjo sredo na javni obravnavi obravnavalo pritožbo Vilija Kovačiča na izid septembrskega referenduma o zakonu o drugem tiru, na katerem pobudnikom referenduma ni uspelo doseči kvoruma, večina pa je zakon potrdila. Odkar je zakon o drugem tiru na vrhovnem sodišču, vlada ne more izpeljati, kar si je zamislila, niti začeti pripravljalnih del in črpati pridobljenega evropskega denarja, saj podjetje 2TDK brez zakona ne more biti investitor.

Če EU dovoli, pripravljalna dela aprila

Ministrstvo za infrastrukturo je zdaj uporabilo rezerven scenarij in čaka na soglasje evropske komisije, da bi za pripravljalna dela prenesli investitorstvo za gradnjo pripravljalnih del na projektu drugi tir na direkcijo za infrastrukturo (Drsi). Tako bi izbrana izvajalca za gradnjo dostopnih cest, Kolektor in bosanski Euroasfalt, aprila lahko začela z gradbenimi deli, pravi Cerar.

Leben še v Luki Koper

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben se je danes znova srečal s predstavniki zaposlenih v Luki, predsednikom uprave Dimitrijem Zadelom in delavskim direktorjem Vojkom Rotarjem. Govorili so predvsem o širitvi koncesijskega območja Luke Koper na ankaranski strani pristanišča (kasete 5a in 6a).

Bi bil Drsi nosilec celotnega projekta?

Na vprašanje, ali je vlada pripravljena tudi celoten projekt gradnje drugega tira, ne le pripravljalnih del, izpeljati prek direkcije za infrastrukturo, če bo odločitev vrhovnega sodišča glede referenduma neugodna za vlado in zakon ne bo uveljavljen, je Cerar še previden: “Verjamem, da bo odločitev vrhovnega sodišča šla v prid projektu drugi tir. Projekt je tranparenten, zamislili smo si, da bo podjetje 2TDK nosilec. Če bo zakon zaživel, za to ne bo nobenih ovir. Dobili smo 44 milijonov evrov evropskega denarja za pripravljalna dela in 109 milijonov evrov za gradnjo sedmih predorov na glavni trasi. Imamo denar, a ga ne moremo aktivirati, dokler je spor na vrhovnem sodišču. Imamo denar, znanje, podjetja, ki čakajo na priložnost. Zato si zdaj prizadevam prepričati vrhovno sodišče, da je treba projekt čimprej spraviti v tek.”

Cerar še trdno računa na Madžare

Miro Cerar kljub pomislekom v javnosti trdno računa na strateško partnerstvo z Madžari pri drugem tiru. “Madžarska tako kot Slovenija potrebuje to transportno pot, pomagala nam bo, tako da slovenski interesi ne bodo okrnjeni. Govorimo o strateškem partnerstvu s sosednjo državo, ki se po dolgih stoletjih obrača na nas in želi sodelovati. Prej je bila bolj zavezana s Hrvaško,” pravi Cerar. Ponovil je, da bo meddržavni sporazum z Madžarsko sprejet v državnem zboru. Vprašanje pa je, ali bodo pogajanja s sosedo končana pravočasno, da bi sedanja sestava parlamenta lahko odločala o tem na redni ali izredni seji.

Vlada je danes v Kopru postavila kontejner z multimedijsko maketo drugega tira, s katero želijo po Cerarjevih besedah ljudem pokazati, kaj prinaša drugi tir. Sicer pa Cerar pravi, da je pomembna pridobitev že zgrajeni 1,2 kilometra dolg izvlečni tir, ki po njegovih besedah pomeni 1000 vlakov več med Koprom in Divačo.


Najbolj brano