Nekaj upanja za pogorišče

Zgodba pivškega Javorja, nekdanjega lesnopredelovalnega velikana, ki je zaradi različnih razlogov končal na kolenih, je pravzaprav zgodba o razvrednotenju skoraj vsega, kar se razvrednotiti da. In to še pred stečajem matične družbe. Zaradi zavlačevanja in izkoriščanja vseh pravnih sredstev in pritožbenih postopkov, ki jih zakonodaja dopušča, stečaja kljub predlogu namreč še vedno ni. Ker pač ni v interesu tistih, ki imajo od zavlačevanja edini še kakšno korist.

Če oziroma ko se bo stečaj nazadnje vendarle začel, pa bo mogoče hitro ugotoviti, da se je zgodil prepozno. Ko je bil del premoženja že izgubljen oziroma je njegova vrednost padla, zaradi česar bodo prikrajšani upniki. In ko je dejavnost podjetja že ugasnila, čeprav bi jo bilo mogoče s pravočasnim stečajem rešiti, vsaj njene zdrave dele in s tem vsaj nekaj delovnih mest.

Če oziroma ko se bo stečaj nazadnje vendarle začel, pa bo mogoče hitro ugotoviti, da se je zgodil prepozno.

Morda so lastniki in v njihovem imenu likvidacijski upravitelj dejansko želeli, da bi jim s čim boljšo prodajo premoženja uspelo poplačati dolgove in ohraniti proizvodnjo. A s strateškimi partnerji in kupci ni in ni (bilo) uspeha, primer, v katerem je kupec prevzel proizvodni program (furnirja), pa se je končal tako, da je delavce odpustil in stroje odpeljal.

Lesne industrije tam, kjer je nekoč bila, tako ne bo nikoli več. Vsaj v primeru Pivke, kjer je nekdanji Javorjev kompleks zavzemal velik del središča kraja, se zdi verjetno, da ne bo nikoli več niti industrije. Ker bi občina utegnila spremeniti namembnost območja. Javorjeva zemljišča bodo tako dobra priložnost za trgovanje.

Več upanja je za Javorjevo cono na Prestranku, ki je tudi glede na lokacijo, stran od naselja, tik ob glavni cesti in železnici, nedaleč od avtoceste kot nalašč za razvoj poslovno-industrijske dejavnosti.

V postojnski občini, ki se ne glede na svojo strateško lego po razvoju poslovnih območij zdaj ne more primerjati niti z nekaterimi sosednjimi občinami, bi s pravim pristopom to lahko dobro unovčili.

Del zemljišč je namreč že dobil nove lastnike, tudi prazna Javorjeva hala ga bo prej ali slej. Občina že pripravlja prostorski akt, ki bo omogočil ureditve, a samo to ne bo dovolj.


Preberite še


Najbolj brano