Gostje so vzeli ponujeno

V edini tekmi 20. kroga prve slovenske nogometne lige so se Novogoričani sicer dobro upirali Ljubljančanom, a so na koncu v še tretjem medsebojnem dvoboju letošnje sezone ostali praznih rok. Olimpija je zmagala z 1:0 in se (začasno) prebila na vrh lestvice.

Nogometaši Olimpije (v črni opravi) so se še tretjič v letošnji sezoni 
veselili zmage proti Novogoričanom. Foto: Leo Caharija
Nogometaši Olimpije (v črni opravi) so se še tretjič v letošnji sezoni veselili zmage proti Novogoričanom. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA Prvi spomladanski dvoboj v športnem parku je imel svečan uvod. Pred prvim žvižgom koprskega sodnika Damirja Skomina so na sredini igrišča simbolično obeležili partnerstvo med ND Gorica in diabetično futsal reprezentanco, ki ima močan goriški pridih. Sicer pa je akterje obeh ekip po zimski oziroma deževni pošiljki včeraj v Novi Gorici pričakalo skoraj jasno vreme. Spomladanske temperature so se do pozno popoldanskega začetka tekme spustile, a so še vedno ponudile dokaj lepe obete za edino tekmo 20. kroga prve SNL, ki jo je spremljalo spodobno število gledalcev.

Na sicer zmehčani igralni površini pa je uvodnih 20 minut minilo v obojestranskem otipavanju moči na igrišču. Novogoričani so bili zaradi poškodb zdesetkani, zavoljo disciplinskih razlogov pa je domači trener Miran Srebrnič pustil zunaj kadra tudi Leona Mariniča. Nemara so še bolj preudaren pristop sprva ubrali gostje. Nekaj je k temu botrovala novogoriška neznanka, nekaj pa so k zadržanosti Ljubljančanov, ki so se predstavili v neobičajni črni opravi, gotovo pripomogle zimske spremembe v obrambni vrsti gostov. Kakorkoli, po uvodnem ogrevanju se je igra razživela.

Plus: Novogoričani so povečini dobro zaprli dostope do svojih vrat.

Minus: poceni dobljen zadetek.

Tekmovalni utrip so najprej pospešili Novogoričani, ki so z nekaj nevarnimi podajami pred gol napovedali, da še zdaleč ne bodo pasivni opazovalci dogajanja. Žal pravega zaključka ni bilo. Na drugi strani je svoje žonglerske sposobnosti pokazal Stefan Savić, Alves pa ni bil tako natančen kot pred tednom dni s Celjani. Merilnih naprav ni naravnal niti Filip Uremović, ki je po kotu z glavo meril čez gol. Tik pred odmorom pa so zatrepetali tudi v ljubljanskem taboru. Ni veliko manjkalo pa bi Donatyus Edafe kronal lepo podajo Janija Curka. Slednji je bil v 10. minuti drugega polčasa žal tragična figura novogoriške ekipe. Na svoji polovici je izgubil žogo in sprožil ljubljanski protinapad skozi razredčene vrste gostiteljev. Da bi bila goriška smola še večja, se je do žoge dokopal Savić, ki je potrdil dober pregled nad igro. Na pladnju je podal žogo neoviranemu Nathanu Oduwi, ki je enajstmetrovko v gibanju zanesljivo pretvoril v vodstvo gostov.

Ljubljančani so torej izkoristili ponujeno, v nadaljevanju pa so lahko uveljavili svoje primerjalne prednosti. Tudi zato, ker se jim je ponujalo več prostora. Na novogoriško srečo so bili gostje nedorečeni oziroma nenatančni v napadu. Priložnosti pred vrati Januša Štruklja so se sicer ponujale. Na drugi strani se je gostiteljem poznalo, da so porabili precej moči v obrambnih zadolžitvah. Kljub osvežitvam v ekipi je ostalo premalo napadalnega dinamita na polovici gostov. Novogoričanom sicer želje in prizadevnosti nikakor ne gre očitati. V zadnjih desetih minutah so okrepili pritisk proti vratom gostov, ki pa ni obrodil sadov. Še najbliže golu je bil v izdihljajih tekme Alen Jogan, a je tudi njegov strel končal zunaj okvirja.

“Najprej bi pohvalil soigralce. Bili smo borbeni, disciplinirani in enakovredni Olimpiji. Manjši padec v igri se nam je zgodil po nesrečno prejetem golu, a smo se pobrali. Sicer pa ni časa za oziranje nazaj, že v sredo nas čaka nova tekma,” je povedal novogoriški kapetan. S predstavo svojih izbrancev je bil v dobršni meri zadovoljen tudi Miran Srebrnič. “Uspešno smo se zoperstavili Olimpiji. Zadovoljen sem zlasti s prvim polčasom, ko smo onemogočili tekmecu, da bi prihajal v medprostore. Žal se nam je primerila napaka, ki je tekmec, kot je Olimpija, ne odpušča. Gol smo ji praktično podarili, smo se pa dobro odzvali v končnici tekme. Če bomo tako igrali tudi na naslednjih dvobojih, se lahko povzpnemo po lestvici,” je povedal Srebrnič.


Najbolj brano