Rupnik bo prvič med slalomsko elito

Kranjska Gora bo danes in jutri gostila veleslalom in slalom svetovnega pokala alpskih smučarjev. Slovenijo bo zastopalo sedem tekmovalcev. Prvič bo med elito tudi Matevž Rupnik iz Mrzlega Loga na Idrijskem.

Matevž Rupnik (SD Postojna)  bo jutri prvič dobil priložnost v 
svetovnem pokalu.
Matevž Rupnik (SD Postojna) bo jutri prvič dobil priložnost v svetovnem pokalu. 

KRANJSKA GORA > Na današnjem veleslalomu, ki se bo začel ob 9.30. bo prvi adut četrti z olimpijskih iger, Ljubljančan Žan Kranjec. Tokrat bo imel prvič startno številko znotraj prve sedmerice in s tem pravo izhodišče za napad na zmagovalne stopničke. Kaže, da bo sodelovalo tudi vreme z dovolj nizkimi temperaturami in normalno vidljivostjo (pričakovana je visoka oblačnost). Zadnji od Slovencev je na zmagovalnih stopničkah v Kranjski Gori v veleslalomu pred 17 leti stal Uroš Pavlovčič. Kranjec je letos v svetovnem pokalu že bil tretji, pod Vitrancem pa više od 16. mesta še ni šlo. Solidno se je na olimpijskem veleslalomu (21. mesto) predstavil član SK Dol Ajdovščina, Vrhničan Štefan Hadalin, ki je vsekakor kandidat za uvrstitev v finalno popoldansko vožnjo. Na Gorenjskem ima še neporavnane račune, saj je lansko tekmo končal v snegu. Mlada trojka Žan Grošelj, Aljaž Dvornik in Borut Božič bo predvsem nabirala izkušnje.

Glavni primorski dan bo jutri, ko bo na podkorenski strmini predvidoma v sončnem in nekoliko toplejšem vremenu na sporedu slalom. Na njem je prvi slovenski mož Štefan Hadalin, ki je to sezono v svetovnem pokalu že bil 16. Slovenski ljubitelji smučanja že (pre)dolgo čakajo, kdaj bo po seriji dobrih vmesnih časov do cilja kakšnega slaloma prišel tudi izkušeni veleslalomski specialist Žan Kranjec. V mladinskem paketu bosta ob Grošlju in Dvorniku priložnost dobila še Žan Špilar in prvič v svetovnem pokalu Matevž Rupnik, otrok smučišča Ski Bor v Črnem Vrhu nad Idrijo in domačin iz bližnjega Mrzlega Loga. Član Smučarskega društva Postojna je bil najboljši Slovenec na mladinskem svetovnem prvenstvu v veleslalomu in slalomu. Slednji je njegova močnejša disciplina. Na SP je zasedel 17. mesto. Doslej se je kalil predvsem na FIS tekmah, kjer je v slalomu to sezono že bil tretji.

Program pokala Vitranc

Danes - veleslalom (9.30 in 12.30); zabava pred dvorano Vitranc s skupino Parni Valjak (18); podelitev priznanj najboljšim v veleslalomu in žreb startnih številk slalomistov (oder dvorane Vitranc, 19); jutri - slalom (9.30 in 12.30). Dogajanje bo seveda prenašal drugi program nacionalne televizije.

Najboljši predstavnik primorskega smučanja Štefan Hadalin (v reprezentanco se je prebil pod vodstvom ajdovskega trenerja Tomaža Bizjaka) je pred tekmami dobro razpoložen: “S privajanjem nazaj na evropski sneg nisem imel večjih težav. V tej sezoni sem dokazal, da tako veleslalomu kot slalomu posvečam enako pozornost in se uvrščam v finale. To bom skušal dokazati tudi v Kranjski Gori. Pričakujem, da bom nastopil sproščeno, pokazal svoje najboljše vožnje in jih izpeljal do cilja, kar mi v Koreji ni v celoti uspelo. Z rezultatom se nočem preveč obremenjevati.” Hadalin je na lanskem slalomu osvojil 22. mesto.

Matevž Rupnik o uvrstitvi razumljivo ne govori. Ima etapne cilje: “V zgornjem delu proge bi bil lahko bliže najboljšim, saj je položnejša, kar mi ustreza. Želim pa si, da bi celo progo odpeljal na visoki ravni.”

Z Bucikovo in Ferkovo

Smučarke bodo svetovni pokal nadaljevale v švicarski Crans Montani, kjer bo danes superveleslalom, jutri pa kombinacija. Na obeh preizkušnjah bosta tekmovali Novogoričanka Ana Bucik in Gorenjka Maruša Ferk. Obe sta sposobni vrhunske uvrstitve. Bucikova je bila na prejšnji kombinaciji v Lenzerheideju tretja, Ferkova pa deseta


Najbolj brano