Dve novi michelinki na Hrvaškem

Številni gostinci v sosednji Hrvaški so željno pričakovali četrtek, ko so, kot je bilo najavljeno, objavili uvrstitve v michelinov vodnik za letošnje leto. Pri prvi hrvaški uvrstitvi vanj so upoštevali le Istro, Zagreb in Dubrovnik, zdaj so ocenjevalci obiskali vso državo.

HRVAŠKA > Monte iz Rovinja, kjer goste sprejemata Tjitske in Danijel Đekić, je ohranil lani dodeljeno zvezdico, dobila pa sta jo še restavraciji 360 iz Dubrovnika in Pelegrini iz Šibenika (na fotografiji). Slednjo vodi kuharski mojster Rudolf Štefan, ki mu kolegi priznavajo kulinarični primat na Hrvaškem, svojo vlogo pa upravičuje tudi s širšim delovanjem, kot bo mednarodni gastronomski kongres Chef's Stage, ki ga v Šibeniku prirejajo 19. in 20. marca.

Veliko obsežnejši je spisek priporočenih restavracij, na katerem je iz Istre eno ime več, saj je Michelin v svoj vodnik uvrstil konobo Buščina, ki je le nekaj kilometrov oddaljena od slovenske meje. V novem vodniku so tudi restavracije iz Splita in manj izpostavljenih krajev, kot sta Varaždin in Osijek, v Kvarnerju pa je edino priporočilo namenjeno restavraciji Draga di Lovrana.

Na Hrvaškem poudarjajo pomen uvrstitve njihove gastronomske ponudbe v najbolj znan svetovni vodnik, tako za razvoj turizma kot dvig kakovosti. Ni skrivnost, da je na Hrvaškem država pokrila stroške obiska michelinovih inšpektorjev. V Sloveniji, beli lisi na michelinovem zemljevidu, so se o tem v lanskem letu sicer dogovarjali, a je videti, da dogovor (še) ni bil sklenjen.


Najbolj brano