Za žlahtne nazive se potegujejo tudi Primorci

Festival Dnevi komedije, ki ga pripravljajo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, tokrat ponuja osem najboljših komedij minulega leta. Med njimi so tržaška Resnica, koprska (Totalno) katastrofalna večerja in Tičev ljubljansko-koprski muzikal Trač.

Koprsko-ljubljanska koprodukcija Trač je komičen muzikal v verzih,  zadnje delo Gašperja Tiča.  Foto: Peter Giodani
Koprsko-ljubljanska koprodukcija Trač je komičen muzikal v verzih, zadnje delo Gašperja Tiča.  Foto: Peter Giodani

CELJE > Letošnje, že 27. Dneve komedije bo jutri ob 19.30 odprla Čakalnica Nejca Gazvode, ki jo kot režiserja podpisujetaDejan Batoćanin in Uroš Fürst, nastala pa je v sodelovanju SiTi Teatra BTC in Krekerja.

Žal brez Gašperja Tiča

Na lanskem festivalu je naslov žlahtna komedija na Primorsko odnesla bizarna opereta Peter Kušter, ki jo je v SNG Nova Gorica režirala Ivana Djilas, v letošnjem tekmovalnem programu pa po besedah selektorice Alje Predan ni nobene satirične predstave, prav tako ne političnega kabareta. Tri podpisujejo slovenski avtorji, štirje pa francoski. Med njimi je tudi Resnica, ki jo je po besedilu sodobnega francoskega dramatika Floriana Zellerja v Slovenskem stalnem gledališču Trst režiral Alen Jelen. Komedijo, v kateri se dva para zapleteta v zrcalno igro prikritih resnic in odkritih laži, da bi uspešno prebrodila nezvestobo v ljubezenskem trikotniku, kjer sta mož in ljubimec iste ženske tudi najboljša prijatelja, bodo tržaški gledališčniki na celjskem odru odigrali v soboto, 3. marca.

Situacijsko komedijo Marca Camolettija je slovenska javnost skoraj četrt stoletja poznala pod naslovom Pridi gola na večerjo, pred slabim letom pa je na odru Gledališča Koper v režiji Sama M. Strelca zaživela kot (Totalno) katastrofalna večerja. Niz zmešnjav, v katere so vključeni zakonski par srednjih let, mlada ljubica in cel kup nesrečnih naključij, ki preprečijo prešuštniški vikend in osmešijo akterje, bo na festivalskem sporedu 9. marca.

“Tragična usoda, ki je doletela njenega avtorja, libretista in sorežiserja Gašperja Tiča, je hotela, da smo ostali brez enega najbolj duhovitih Slovencev, kar smo jih kdaj poznali,” so zapisali na festivalu Dnevi komedije v predstavitvi muzikala Trač, ki ga kot režiser podpisuje še Jaka Ivanc, nastal pa je v sodelovanju Mestnega gledališča ljubljanskega in Gledališča Koper. Gašper Tič je v Traču napisal svojo verzijo Shakespearove komedije Mnogo hrupa za nič ter v enega redkih slovenskih muzikalov, napisanih v rimah, ulovil misli o pogubnosti opravljanja ter zmagoviti moči ljubezni med vsemi, ne glede na rasne, spolne, verske in druge razlike. Trač bodo v Celju uprizorili 15. marca, festival pa s podelitvijo nagrad in predstavo Joeja OrtonaDan norosti v režiji Borisa Kobala sklenili v soboto, 17. marca.

Pero za Izo Strehar

V igri za žlahtno komedijo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta, ki jih podeljuje strokovna žirija, in nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva so še Bog masakraYasmine Reza v režiji Ajde Valcl (SNG Drama Maribor), Ljubi moj Elaine Marphy v režiji Andreja Jusa (SLG Celje), Tri ženske izpod peresa Vinka Möderndorferja, ki je predstavo tudi režiral (Prešernovo gledališče Kranj), ter Molièrova drama Žlahtni meščan v režiji Eduarda Milerja (Mestno gledališče ljubljansko). Strokovna žirija, ki bo presojala o predstavah na letošnjih Dnevih komedije - sestavljajo jo Matjaž Zupančič, Aleš Novak in Rok Bozovičar -, se je že odločila, da gre žlahtno komedijsko pero tokrat v roke Ize Strehar, avtorice komedije Vsak glas šteje.


Najbolj brano